Liverpools problem är överdrivna

Av - Marcus Lindén -

Premier Leageus start börjar övergå till att serien sätter sig och åsikterna om varje klubb är många. Inte minst om de förväntade topplagen. Hösten ska visa hur bra klubbarna rustade under sommaren och hur Europaspelet ska kombineras med ligaspel där stormatcherna duggar tätt. Med andra ord: det är upplagt för att lag ska skjutas ned. 
 

Etiketter: marcus lindén

Liverpool gör det inte alltid enkelt för sig. Fansen är många och historian är stor - samtidigt som det svänger åt båda håll på planen. Liverpool är inte det tunga lokomotivet som presterar på beställning och vinner trots dåliga insatser. Men de innehar en toppnivå som få i världen.

I veckan föll laget i Ligacupen. En titel är alltid en titel, men det finns bättre upplagor som totalt struntat i denna turnering. Det gjorde Klopp till en viss grad också. Coutinho lämnade planen i halvtid. Danny Ings, som inte spelat fotboll på över ett år, fick göra comeback. En spelare som Solanke fick full matchtid. Liverpool hade inget dåligt lag, men att förlora med denna uppställning mot ett lag som Leicester är inte konstigt.

Är detta en bortförklaring för Liverpools lägstanivå? Så kan det kanske tolkas. Liverpool har ett par minnesvärda bottennapp det senaste åren. 1-1 mot Burnley i helgen imponerade inte på kritikerna. Inte 5-0-raset mot Manchester City heller. Det är givetvis Klopps uppgift att höja den nivån och finna stabilitet för att ta så många poäng som möjligt.

Denna diskussion bottnar dock i om Liverpool är ett bättre fotbollslag sedan Klopp tillträdde för 2,5 säsonger sedan. Där är mitt svar definitivt ja. Liverpool är extremt tydliga med vilken fotboll som ska spelas. Tydligare än några andra. Vissa dagar fungerar den inte, men när den gör det har inga lyckats stoppa den. Alla vet Liverpools spelidé, men den har lyckats fälla storlag efter storlag. 

Alla värvningar är inte bra. Och i Liverpools fall är de för få också. Det är väldigt befogat att undra varför ingen mittback plockades in i somras. Däremot är tiden med Stewart Downing, Andy Carroll och Charlie Adam för dyra prislappar förbi. Att först Mané och sedan Salah värvades in är ingen slump. De är värvade efter en spelmodell som ska genomsyra Liverpool. Det låter enkelt, men många klubbar har tappat bort sig där.

Klopp kanske aldrig kommer närmare en ligavinst än Brendan Rodgers gjorde under hans bästa säsong. Den byggde dock på att Suarez fanns i truppen och att den Premier League-upplagan är mycket sämre än årets. All heder åt den säsongen, men Rodgers var en mycket sämre manager för Liverpool än Klopp. Mellan dessa svaga insatser - hittar Klopps Liverpool alltid tillbaka. Det gjorde knappast Rodgers.

Klopp gick till Europa League-final efter ett par fantastiska insatser under sitt första halvår i klubben. Han kvalificerade sig för Champions League efter sin första hela säsong. Årets start är inte fantastisk, men insatserna mot Sevilla och Arsenal bevisar att Liverpool kommer nå en god nivå även i år. Jag är inte det minsta orolig. 

Alla passar inte i rollen som manager för Liverpool, även om de gör det grymt bra i andra klubbar. Det finns både positiva och negativa faktorer i Liverpool som gör klubben komplex, men förutsättningarna finns. I den rollen är Klopp ett bättre alternativ än nästan samtliga i hela världen. Liverpool blandar högt och lågt och behöver finna mer stabilitet. Det är dock självklart att Klopp är kompetent nog för uppdraget.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln