Strejk för en jämlikare fotbollsvärld

Av - Joakim Forsell -

I Danmark pågår just nu något som kan förändra damfotbollens framtid. Fotbollsförbundet har satt sig i en situation där man framstår som idioter.
 

Etiketter: joakim forsell

Dansk Boldspil Union och spelarnas fackförbund har misslyckats med att komma överens om hur ersättningen för de danska damlandslaget ska se ut. Spelarna har därför bestämt sig för att strejka.
 
Strejken bottnar i att spelarföreningen vill att landslagsspelarna ska vara anställda av förbundet under landslagssamlingar. Något som DBU vägrar. Efter att de senaste förhandlingarna lagts ner står det klart att de uttagna danskorna inte kommer spela morgondagens VM-kvalmatch mot Ungern. Den högsta serien i Danmark har ställt sig bakom strejken och därför är det i skrivande stund oklart hur EM-silvermedaljörerna ska ställa upp mot Ungern.
 
Ett av kraven som ställts är att öka den ersättning som spelarna får när man blir uttagen till en kvalmatch med 300%.
 
Oj, 300% är ju hur mycket som helst.
 
Nja, det beror ju på vilken summa som erbjuds just nu. 2.500 kronor är vad man i nuläget får. DBU ville inte gå högre än till 4.000 kronor och det var en av anledningarna till att förhandlingarna mellan parterna lades ner.
 
Under söndagen kom uppgifter om att herrlandslaget erbjudit att dra av 500.000 kronor per år från sina bonusar. Herrspelarna får, enligt de siffror jag hittar, strax över 19.000 kr per kvalsamling. Dessutom tar man del av reklamintäkterna.
 
Pengarna som man erbjuder sig att avstå kommer också med kravet att DBU måste ge damlandslaget samma grund och rättigheter
 
Sevillas Simon Kjær är tydlig i sin kritik mot DBU.
 
– Kvinnor får inte ha sämre rättigheter än oss för att de är kvinnor, säger han i ett pressmeddelande.
 
Han menar att lagen står tillsammans och tar ansvar för varandra och att DBU nu måste ta sitt. För dansk fotbolls skull.
 
Herrlandslagets allra största stjärna, Christian Eriksen, står också bakom damerna och publicerade i lördags en tweet med budskapet.
 
Det är inga orimliga krav som ställs från spelarföreningen. För att någon form av jämlikhet inom fotbollen ska kunna nås kanske det här är den enda vägen att gå.
 
Det är en fin gest från herrlandslaget att backa upp och erbjuda pengar. Om något liknande skulle hända i Sverige, vilket inte alls är en omöjlighet, känns det inte självklart att herrarna agerat likadant.
 
Mest beröm ska dock givetvis riktas till damlandslaget. Att utnyttja det fina läget de satt sig i efter sommarens EM-slutspel bör och ska hyllas.
 
Förresten, nästa år ska de danska herrarnas avtal förnyas. Så även om krisen klaras av nu väntar med säkerhet nya problem för DBU runt hörnet.

/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln