Häcken agerar brett och rätt

Av - Marcus Lindén -

Djurgården fick i måndags ett litet avstånd till övriga lag i kampen om Europa och en eventuell guldstrid med Malmö FF kan vänta. Bakom dessa två finner vi dock BK Häcken på en tredjeplats. En klar förbättring från fjolåret, men knappast oväntat enligt vissa.
 

Etiketter: marcus lindén

Jag har tidigare i år skrivit att känslan kring många klubbar är mer negativ än positiv. Framför allt när det gäller stora klubbar med hög kapacitet. De som gör det bra är de som slagit ur underläge. De som arbetat tydligt och använt sina små resurser på bästa möjliga sätt. Det är dock inte dessa lag som ska vara kapabla att ta upp kampen mot Malmö. AIK, Norrköping, Elfsborg och IFK Göteborg har istället stått för försämrade prestationer. 

En klubb som dock har kapacitet, trots en liten publik, är Häcken, Det har de haft i många år, och visst nådde de sina framgångar under Peter Gerhardsson också. Förväntningarna var dock höjda inför säsongen. Lindgren, Crespo och Farnerud skulle få vara med från start. Rutin i Faltsetas och Friberg plockades in. Och Mikael Stahre anställdes för att vinna. Han har vunnit förut.

Detta är Häckens dyraste trupp någonsin, utan konkurrens. Stahre anslöt inte till något förfall. Han sammanfattade det ganska bra i ett reportage med Offside när han beskrev jobbet som: "Här handlar det om att skruva åt istället för att öppna upp". Det är ofta ganska trevligt att börja i den änden. Bra saker hade genomförts innan. Nu handlade det snarare om i vilken grad man bör fortsätta med det när materialet var tillspetsat. 

Vårsäsongen var inte alltför imponerande. Anfallsspelet låste sig och de individuella stjärnorna klev fram för sällan. Skador på nyckelspelare gjorde inte saken lättare. Peter Abrahamsson har alltid hållit tätt i mål och Rasmus Lindgren agerar konstant med jämnhet, men i övrigt var få saker bättre i Häcken än tidigare under de första 13-14 omgångarna. Sedan dess har processen gått framåt i en rasande takt.

Stahre har börjat hitta rätt. Häcken har inte förlorat sedan i början av juli. Kreativiteten har fått mer plats och balansen är bra. Det har ledat till väldigt många poäng på många olika sätt. Häcken bemästrar att försvara lågt och spela på omställning - men den stora förändringen från i våras är när de ska föra det egna spelet. Tydligare, snabbare och mer vägvinnande i stora drag. 

Stahre har sina skillnader från Peter Gerhardsson. Den stora förändringen i klubben är dock att de arbetar bredare. Brett kan vara bra, men det är inte alltid oproblematiskt. En klubb bör ha en röd tråd i sina rekryteringar för att få en bra sportslig verkningsgrad. Det kan bli bra om den röda tråden behålls - samtidigt som talang blandas med rutin. Det är dock oftast lättare sagt än gjort.

I mitten av allt det här ska Stahre få ihop det. Den kompetensen besitter han. Han har arbetat i tre olika länder och har blivit ansiktet utåt för att inte blunda för brokiga spelartyper. I somras skrevs korta kontrakt med både Yasin och Ranégie, där den förstnämnde blivit en enorm succé. De ingår i en trupp med lovordade Irandust och Binaku. Men också i en trupp där snittåldern markant höjts. Profiler och säkerligen stora egon finns. Det kan framställas som att Häcken arbetar mer kortsiktigt än förr och att det fanns någonting sunt i deras envishet tidigare. Jag tror dock detta kan ge goda resultat.

Framgången tror jag inte är tillfälligt. Jag är dock varken förvånad eller tycker laget överpresterat. Europaspel bör vara en rimlig kravbild för BK Häcken år 2017. Till skillnad från andra stora lag ser de dock ut att kunna nå den nivån. Även om det tog en halv säsong så ser resultaten nu ut att bli bra. Stahre har skruvat åt men bevarat styrkorna. Häcken förblir farliga framöver.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln