Vilka får lyfta CL-bucklan i maj?

Av - Samuel Abrahamsson -

Så har vi då kommit till mitten av september igen och det innebär att Champions League drar igång igen. Visst det har spelats kvalmatcher till turneringen sedan tidigt i somras men det är ju egentligen först nu det börjar på riktigt och därmed också bli intressant. Eller är det verkligen så?


 

Etiketter: samuel abrahamsson

För kollar man igenom grupperna så känns det rätt givet på förhand vilka lag som ska gå vidare från respektive grupp. Tyvärr är det ett problem som Champions League har brottats med under rätt många år nu att klyftorna växer för varje år som går mellan de allra största klubbarna och de som kommer från mindre ligor.
 
Men jag tänkte inte behandla problemet hur de här klyftorna ser ut eller tippa vilka som gå vidare från varje grupp i den här texten. Nej, jag tänkte i stället fokusera på vilket lag som kommer att stå som slutsegrare på Olympiastadion i Kiev  den 26 maj nästa år.
 
Och troligtvis blir det samma gamla vanliga lag som ska göra upp om det om inte väldigt oväntade saker inträffar. Jag tänkte därför gå igenom fem klubbar som de flesta kommer att lägga sitt tips på som slutsegrare.
 
Real Madrid:
Gjorde det omöjliga och vann CL för andra året i rad när de besegrade Juventus relativt enkelt i finalen tidigare i år. Real har inte tappat några nyckelspelare och har fyllt på smart i sommar. Tiden när Real skickar iväg en stjärna för att få plats med annan utan att tänka på hur det påverkar laget verkar vara förbi. Och presidenten Florentino Perez har ingen anledning att agera annorlunda heller så länge de vinner titlar. Men frågan är, kan de verkligen vinna för tredje säsongen i följd? Ser man till truppen är det ju inget som talar för något annat. Spetskvalitén är enorm med en Cristiano Ronaldo som aldrig verkar kunna sluta göra mål så är de såklart en stort favorit och med en bättre bredd i år så blir de ännu svårare att besegra. Men trots det tror jag inte att de vinner och det handlar mest om att jag inte tror att de har motivationen för att göra det som krävs igen. Visst fotbollsspelare vill alltid vinna, men jag tror att andra lag kommer ha mer motivation denna gång än Real och att de därför inte når hela vägen.
 
Barcelona:
Som alla vet har klubben tappat Neymar och det går egentligen inte att ersätta honom. Man har försökt genom Ousmane Dembele men det tror jag inte räcker, kanske kan han göra det på sikt, men inte denna säsongen i alla fall. Barcelona har inte imponerat gällande sommarens transferfönster och ser betydligt svagare ut i år. Mycket beror också på att ingen riktigt vet hur många matcher en kugge som Andrés Iniesta numera håller för. Enda anledningen till att jag tar upp klubben som en kandidat till att vinna är för att de fortfarande har Lionel Messi. Har man världens bäste spelare så går det inte att räka bort dem. Men till slut tror jag inte ens han kan vinna titeln till Barcelona.
 
Bayern München:
Har tappat trotjänarna Xabi Alonso och Philipp Lahm vilket inte ska underskattas. Att ersätta deras rutin kan bli svårt, visst finns det många andra som varit med länge i Bayern men få som vunnit lika mycket som dem tillsammans. Har flera intressanta nyförvärv där James är det största namnet. Men jag är inte riktigt säker på att han får den utväxling han själv vill i Bayern efter ha stagnerat lite i Real, om den nivån nu ens finns. Jag tycker James är överskattad överlag och han lever mycket på sitt namn som han byggt upp. Robben och Ribery blir dessutom inte yngre och är sköra för att åka på skador. Thomas Müller hade en usel säsong förra året och verkar inte fungera i tränare Carlo Ancelottis lagbygge. Robert Lewandowski finns där framme såklart och den mannen vet hur man gör mål. Men jag tycker det finns för många frågetecken i ett Bayern som är inne i en generationsväxling. Det gör att jag inte tror de går mycket längre än kvartsfinal.Juventus:
Var i final förra säsongen men orkade inte stå emot Real i finalen. Har tappat Leonardo Bonucci och Dani Alves i sommar men fått in ett gäng kvalitativa spelare som Blaise Matuidi, Douglas Costa, Wojciech Szczesny, Benedikt Höwedes och Federico Bernardeschi som både spetsar till laget och även breddar det. Så i mitt tycke har laget blivit bättre och fått ett större djup i truppen mot förra året. Det tror jag gör att Juventus kommer att stå som slutsegrare den här upplagan och att Gianluigi Buffon får avsluta sin karriär med den enda titel han saknar på klubbnivå. Juventus har ett grundspel som få lag kan matcha och samtidigt har man spetsen i framförallt Paulo Dybala som jag tror kommer bli ännu bättre den här säsongen. Argentinaren kan snart vara en av de bästa i världen om hans utveckling fortsätter som den har gjort hittills. Tror också revanschlustan efter förra årets finalförlust gör att laget verkligen lägger allt krut på att vinna CL i år. Visst det är tuffare konkurrens i Serie A i år vilket kan göra att de får kämpa mer på hemmaplan än vad de är vana vid, men jag tror de kan tycka det är värt att offra Serie A-titeln till och med för att vinna CL. Det gör att de vinner.
 
PSG:
Har värvat ihop ett superanfall som få lag om ens något kan matcha i världen med Neymar och Kylian Mbappé som komplettera Edinson Cavani. PSG kommer att göra mål i massor med flera spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Har dessutom en bredd som imponera med Angel Di Maria, Julian Draxler och Lucas som alternativ att kasta in från bänken. Jag tror PSG kommer att gå långt, kanske till och med till final men det som skiljer de från Juventus är att de fortfarande saknar helheten. Här finns ingen Buffon och här finns inget helgjutet försvar. Thiago Silva har sett sina bästa dagar och visst det kanske funkar hemma i Frankrike där motståndet inte alltid är det bästa, men när de får möta de allra starkaste lagen i världen så tror jag inte de når hela vägen.
 
Sedan finns det såklart ett gäng andra klubbar som alla har ambitionen att försöka vinna turneringen och då främst kanske Atletico Madrid och de engelska lagen. Men av dem tror jag bara det är Chelsea som kommer att gå långt. Det är mest en magkänsla som jag har. Att de inte kommer att vara lika bra i England i år men att de i stället kommer göra bra ifrån sig i Europa. Antonio Contes fotboll bör fungera bra i Europa och med Eden Hazard i laget blir de alltid att räkna med.
 
Det här var mina tankar kring årets Champions League där jag alltså tror att Juventus står som slutsegrare. Som vanligt kommer vi att få snygga mål, fula tacklingar och dramatik i mängder. Och även om jag tycker att gruppspelet svajar i nivå så ska det sannerligen bli roligt att turneringen drar igång igen på tisdag. Game On!

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln