Två färger - ett fotbollsfrälst folk

Av - Makoto Asahara -

I Peru betyder fotboll allt – för alla.
Det var ett faktum jag fick nästintill bisarrt klart för mig när jag spenderade en månad i det vackra sydamerikanska landet under förra sommaren.
 

Etiketter: makoto asahara

Att det just då spelades ett hundraårsjubilerande Copa America och ett fotbolls-EM, dessutom samtidigt, gjorde det inte direkt mindre tydligt. Jag skulle egentligen kunna skriva hur många tecken som helst om peruanerna och deras fotbollspassion - men för att vara lite smidig ska jag sammanfatta det i tre specifika, och fantastiska, syner som jag fick beskåda under min vistelse.

Synen av en TV-skärm vid en ytterst känd inkaruin.
Sverige-Irland (Ja, ni hörde rätt, Sverige–Irland) visas live på TV-skärmar vid busshållplatsen vid Machu Picchu. Världens kanske främsta kulturella världsarv, som ska tilläggas ligger mer eller mindre oåtkomligt mitt uppe i de peruanska bergen.

Synen av en matkö på snabbmatskedjan Bembos.
Ett Bembos, som går att likna vid ett peruanskt Sibylla, som under Copa America-finalen mellan Chile och Argentina förvandlas till en enda stor sportbar. Säkerligen inte den enda restaurangen, vattenhålet eller offentliga plats i Lima som genomgick samma transformation under den och många andra mästerskapskvällar.

Synen av min sambos 80-åriga mormor och hennes syster som sitter i sitt kök.
Båda med ögonen fastklistrade på en brusig gammal tjock-tv med Peru-Colombia på skärmen. Systern sitter och hånar colombianske forwarden Carlos Bacca i 90 minuter plus förlängning, samtidigt som hon gång på gång benämner Paolo Guerrero som ”Min Paulito”. Både syster och mormor ojar sig och suckar betänkligt vid varje missad peruansk målchans.

Med dessa oförglömliga ögonblick i åtanke var det därför extra överraskande när jag i mitt första besök på Estadio Nacional i Lima möts av halvtomma läktare när stadens populäraste klubblag Universitario ska möta lokalrivalen Deportivo Municipal. Det ska tilläggas att typ 75 procent av lagen i Copa Movistar, den peruanska högstadivisionen, är lokalrivaler, men likväl tröt publikintresset – likt jag fått höra att det ofta gör på de inhemska ligamatcherna. De riktiga prestigematcherna, de mot Allianza Lima och Sporting Cristal, lockar de stora massorna. Men annars är intresset för den inhemska ligan svalt. Fast vi pratar om ett land där fotbollen som fenomen verkligen berör alla.

Till det peruanska folkets försvar så må den peruanska ligan rent kvalitetsmässigt till och med vara ett snäpp under vår allsvenska här i Sverige. De peruanska lagen har vant sig vid tidiga respass i Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Champions League. Motgång sätter spår på opinionen och vilja att stötta. Så fungerar det tyvärr överallt.

”La Bicolor”, de tvåfärgade, som det rödvitklädda landslaget kallas i folkmun, har även dem haft sina motgångar. Senaste VM-deltagandet var 1982. Trots att man har två bronspengar i Copa America-mästerskapen 2011 och 2015 har Peru inte riktigt varit nära att vara med när det gäller i det som sannolikt kan vara det absolut svåraste VM-kvalet i världen.

Efter en lång resa på flera år verkar dock argentinske förbundskaptenen Ricardo Gareca fått ordning på det tvåfärgade peruanska manskapet. Senaste veckans landslagsuppehåll slutade med två av två segrar. Måstematchen hemma mot Bolivia gav häng på strecket. Segern därpå borta mot Ecuador, den första Peru bärgat på bortaplan i Quito i tävlingssammanhang, gav desto mer. Tack vare Argentina och Chiles poängtapp tog sig Peru hastigt och lusigt upp på en direktplats till 2018 års fotbollsfest i Ryssland.
Los Incas - på kvalificeringsplats.

Före några av världens absolut skickligaste fotbollsnationer.
Ja, de må ha just Argentina på bortaplan kvar följt av ett knivigt möte med ett skickligt Colombia. Det ska fortfarande mycket till för att det här faktiskt ska gå hela vägen till VM. 

Likväl lever Perus dröm med två omgångar kvar.
För alla fotbollsfrälsta peruaners skull hoppas jag verkligen den slår in. Om inte annat för att väcka tron på det inhemska fotbollen på allvar igen.
Det är det enda som egentligen fattas.

/Makoto Asahara

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln