Upp till bevis, Frankrike 

Av - Marcus Lindén -

Alla mästerskapsvinnare består inte alltid av gyllene generationer. Det går att lyckas ändå, att få stjärnorna att stå rätt under ett fåtal veckor. De största nationerna kommer allt som oftast slagkraftiga oavsett. När dessa generationer kommer fram skapas dock någonting speciellt och kraven höjs. Där är Frankrike idag.
 

Etiketter: marcus lindén

Didier Deschamps har haft hand om landslaget sedan Laurent Blanc lämnade efter ett blekt EM 2012. Fransk fotboll har sedan dess blomstrat enormt och mycket har hänt. Landet kunde då blicka framåt mot tre mästerskap. Ett VM där gammalt skulle möta nytt. Ett hemma-EM där spelare skulle ha etablerats och drömmar om ett guld fanns. Och ett VM 2018 där de ska vara bäst i världen.

Med nio månader kvar till VM i Ryssland kan man konstatera att Frankrike inte är i fas. De har halkat av vägen till titeln som världens främsta landslag, även om glimtar visas emellanåt. På vägen har ett VM 2014 lämnats utan större avtryck med uttåg i kvartsfinal. Ett förlorat guld snarare än ett vunnet silver 2016. Nu ett kval där man har obegripliga problem. 

Hur bra var egentligen Frankrike i sitt hemma-EM? Du kan välja att se det som en stolpträff ifrån guldet. Jag väljer att se det som godkänt, men inte mer. Enkel grupp där det inte blev full pott - följt av slutspelsmatcher mot Irland och Island. Det är ganska generöst. En halvlek mot Tyskland var bra innan det blev finalförlust mot ett Portugal som knappast är en av de bästa vinnarna. Ingen titel och flera stjärnor lämnade mästerskapet utan att ha kommit upp i nivå.

Två omgångar återstår av detta kval. Belgien, Spanien och Tyskland är några som är så gott som klara redan. Där är inte Frankrike. Ett avgörande väntar i Bulgarien efter att laget förlorat mot Sverige och kryssat mot Vitryssland och Luxemburg. Lägg därtill att det krävdes en målvaktstavla för att besegra Sverige på hemmaplan. Gruppen lever och det är nog bara Frankrike som själva kan besvara varför.

Jag undrar var grundtryggheten finns. Visst, 4-0 mot Holland är fina siffror. Jag har dock sett Deschamps landslag vid ytterst få tillfällen vara bäst när det gäller. Högstanivån är hög, men inte tillräcklig för att kunna luta sig mot den. Just nu är lägstanivån under all kritik. Att bryta ner ett Luxemburg-försvar på hemmaplan över 90 minuter är ett arbete som bara ska göras. Det ska sitta i ryggraden.

Kraven kan låta höga. Gör laget bara sitt jobb så slipper de playoff, och det är trots allt nästa sommar det avgörs. Varför hänga upp sig på detta? För att vi bör återkomma till denna generation. Deschamps har inte köpt sig tid. Tidigare meriterna håller inte. Nutiden måste vara bra och just nu känns VM-titeln väldigt långt bort.

Denna generation kanske inte har en lika tydlig stjärna som vissa andra franska upplagor. Den med Zidane eller Platini - eller Henry för den delen. Det kryllar däremot av kvalité på alla positioner. Truppen har inga brister. Spetsen finns hos bland annat Griezmann och Pogba. Stabilitet i Koscielny och Kanté. Framtid i Lemar och Mbappé. Och en bredd som slår det mesta. Kraven bör vara skyhöga. Det ska se vackert ut och vara vägvinnande. Just nu blir det varken stilpoäng eller tillräckligt många vinster.

Deschamps och hans manskap får lösa detta i nästa kvalrunda. Sedan har han ett drygt halvår på sig att klura ut hur han ska få detta lag att prestera. Frankrike har inte tid att titta på när deras landslag viker sig under deras mest spännande generation i modern tid. Upp till bevis, Deschamps. Annars bör någon annan få chansen.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln