Går det att fynda på transfermarknaden?

Av - Tomas Hermansson -

Äntligen. Nu är det slut. Ett långdraget anfall av fallande bomber, den ena kraftigare än den andra, har till slut upphört. Nu är det slut på galenskaperna, åtminstone tills nästa transferfönster öppnar.
 

Etiketter: tomas hermansson

Vi har i detta transferfönster passerat flera gränser för vad som tidigare varit rimligt att betala för att få spelare till sina lagbyggen. De senaste åren har fotbollen upplevt en transferinflation där priserna på spelarna ständigt stigit. Tidigare har vi snuddat miljardvallen ungefär vartannat år och då har det handlat om spelare av yppersta världsklass. I sommar har hela tre värvningar gått över miljarden, varav en över två miljarder. Vi har även fått vänja oss vid att dussinspelare numera går loss på ett par hundra miljoner kronor, eller vad sägs om exempelvis Alex Oxlade-Chamberlain för ca 400 miljoner?
 
Går det ens att hitta bra värvningar utan att behöva tömma valfri oljereserv nere i Mellanöstern? Svaret på den frågan är skönt nog fortfarande ja, i alla fall ett tag till.
 
Jag kommer därför ge mig i kast med att lista fem värvningar som jag anser prisvärda och sunda och där klubbarna har gjort en bra affär både ekonomisk och kvalitetsmässigt. Värvningar av spelare som kanske inte kommer tillskrivas de största rubrikerna och kanske inte ensamma gör skillnad för sina lag. Värvningar som hamnat lite i skymundan av miljardmaskineriet bakom de allra största övergångarna. Spelare som kommer göra mer nytta för sina klubbar än vad deras prislapp indikerar.
 
Benedikt Höwedes - 150 miljoner kronor
I och med att Bonucci lämnade för Milan stod Juventus och föll med Chiellini som det kanske enda pålitliga mittbacksvalet i truppen. Visst, man har Rugani, Benatia och Barzagli där bakom men jag tror inte Allegri vågar lägga alltför stort ansvar i någon av deras händer. Med värvningen av Höwedes får man in rutin, lojalitet och mångsidighet då han även kan gå in som ytterback i en fyrbackslinje vilket han gjorde under VM 2014 för Tyskland. Han är i och för sig ingen Bonucci men jag tror att Höwedes kan bli viktig för att Juventus ska kunna återupprepa förra årets Champions League-framgång. Höwedes är en underskattad spelare som ofta får stå i skuggan av sina tyska, mer spektakulära landsmän, och som borde spelat i en större klubb än Schalke redan för flera år sedan.
 
Douglas Costa - 350-400 miljoner kronor
Ännu en värvning av Juventus där jag tycker de gör en riktigt bra affär. I Costa får de en spelare som bevisat kan prestera på hög europeisk nivå. Dock var väl Costas förra säsong i Bayern inte lika bra som den första men jag tror att det enda som behövs för att studsa tillbaka är en flytt till Turin. Vi har sett samma sak hända med ett flertal spelare tidigare och det skulle inte förvåna mig om historien upprepar sig i fallet Costa. Angående priset är det bara att ta en titt på vilka spelare som köpts för liknande pengar i sommar och notera kvalitetsskillnaden mellan dem och Costa.   
 
Wilfried Bony - 130 miljoner kronor
Swansea köper tillbaka Bony, som inte alls lyckats i Man City, för ungefär hälften av vad man fick för honom. I och med värvningen förstärker man en redan hyfsad anfallsuppsättning och det skulle inte förvåna mig om Bony krediterat målkontot med runt tio mål när vi summerar säsongen i maj. Också positivt att Bony troligtvis inte kommer behöva någon längre inkörsperiod då han redan kan klubben.  
 
Youri Tielemans - 240 miljoner kronor
Tielemans har länge setts som en av de största talangerna i Europa. Att Monaco lyckats sno åt sig Tielemans för en i sammanhanget nätt summa på 240 miljoner kronor är imponerande. Här hade jag väntat mig minst det dubbla om man ser till ålder och potential. Tielemans blir i Monaco ersättare till sålde Bernardo Silva och jag tror att han är kommer axla det ansvaret med bravur. Tielemans är lite rakare i sin spelstil än Silva vilket jag tror kan passa Monaco bra. Monaco och Tielemans har också inlett säsongen starkt vilket bådar gått inför framtiden.  
 
Jesus Navas -  Fri transfer
Den evigt hemlängtande Jesus Navas har äntligen återvänt till Sevilla. Navas anpassade sig aldrig riktigt till Premier League och när då kontraktet löpte ut tror jag att han gör rätt i att välja tryggheten hemma i Sevilla. Navas har troligtvis sett sina bästa dagar som fotbollsspelare men bara känslan av att komma hem till Sevilla borde kunna ge ett ordentligt lyft. Det bör tilläggas att Navas kommer gratis, vilket är en stor bonus för ett Sevilla som ska klara av spel både i ligan och i Champions League.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln