Det är vi som skapar den galna världen

Folk blir upprörda över att miljarder spenderas på fotbollsspelare.
Men är det egentligen något att bli upprörd över när det faktiskt är vi själva som skapar det?
 

Etiketter: samuel abrahamsson

I torsdags bommade sommarens transferfönster igen och det är nu officiellt höst när vi har gått in i september. Det blev ett galnare fönster än på länge med mängder av stora spelaraffärer för enormt många miljarder. Själv gillar jag silly season till en viss grad. Det kan vara kul att följa en del rykten, men är det verkligen kul att läsa nya uppdateringar från tidningar som jagar klick timme efter timme under varje dag om vart Kylian Mbappé ska flytta? Nej, jag tycker faktiskt inte det. Men till slut fick han sin flytt Mbappé och han blir den näst dyraste spelaren genom världshistorien.
 
Det leder dock in mig på en annan fransman i Paul Pogba som förra sommaren flyttade till Manchester United för runt en miljard kronor. Han blev då den dyraste spelaren genom tiderna men det har blivit utraderat flera gånger om denna sommar. Den dyraste spelaren nu är Neymar som till slut lämnade Barcelona och gick till PSG för 2,2 miljarder  kronor. Det gör att många ställer sig frågan hur en spelare eller framförallt en människa kan kosta så mycket pengar.
 
En del av sanningen är att det är vi som konsumerar fotbollen som ligger bakom det. Det är vi som väljer att betala för dyra biljetter för att se våra favoritlag. Och det är vi som betalar för dyra abonnemang  för att se det på tv och på så sätt göra klubbarna rikare med dagens tv-avtal som finns. Men den kanske främsta orsaken är att vi går och köper souvenirer och då framförallt matchtröjor med spelares namn på ryggen, en matchtröja som i dag går på runt 1 000 kronor att köpa.
 
Därför tycker jag vi ska gå tillbaka så långt som till 2003. Då valde kanske fotbollens mest kände spelare genom tiderna David Beckham, att flytta till Real Madrid för 250 miljoner kronor. En rätt stor summa på den tiden men efter bara några dagar sägs det att Real hade fått tillbaka pengarna på enbart tröjförsäljning. Beckhams insatser på planen i Real var det väl si och så med, men det hade inte så stor betydelse egentligen. Att en av världens största klubbar fick den mest kände spelaren, ja det skapar intäkter på många håll.
 
Varför tog jag då upp Beckham nu? Jo för att den på flera sätt går att jämföra med värvningen av Neymar. De största spelarna köps idag (mer än under Beckham-tiden) lika mycket för att få upp marknadsvärdet kring klubben som för hans prestationer på planen. Neymar är en fantastisk spelare och en av de bästa på denna jord, men han är köpt lika mycket för att få upp intresset ytterligare kring PSG. Det nya projektet började 2011 när Qatar Investment Authority köpte 70 procent av klubben. Flera stjärnor köptes sedan in med Zlatan Ibrahimovic i spetsen. Det gav snabbt resultat och PSG vann fyra raka ligatitlar. Men sedan fick sig projektet en törn förra året när Monaco med sina ungdomar sprang förbi och vann. I Champions League har de som bäst nått kvartsfinal under de här åren. Därför behövdes något göras och svaret blev Neymar och Kylian Mbappé för närmare fyra miljarder i bara övergångssummor. Plus löner på ytterligare några miljarder om spelarna stannar kontraktstiden ut.
 
Enorma summor, men för PSG är det egentligen bra investeringar. För det finns många där ute som snarare håller på spelare än lag nu för tiden och Neymar är en sådan spelare som har enormt med fans runt om i världen och då främst i hemlandet Brasilien där han är omåttligt populär. Han har även fått en  roll som en slags ambassadör för VM 2022 som bekant ska gå i just Qatar och lockar då ännu mer fans.
 
Så trots utgifterna som köpet medför så kommer Neymar att ge enorma intäkter för PSG. Han säljer extremt många tröjor och får ännu fler att åka till Paris för att få en skymt av honom. PSG har också i och med köpet lockat tills sig miljontals fans utanför Frankrike som kommer att stötta klubben med att köpa saker som bär deras klubbmärke. Och med köpet av hela Frankrikes nya guldgosse Mbappé har de också säkrat att de får ännu fler inhemska fans. Att de inte bara köper utländska stjärnor utan även vill satsa på de lokala med Mbappé som har sin familj i Paris. Lika mycket symbolvärvning även det köpet. Skulle PSG nu dessutom vinna Champions League inom de kommande åren så skulle det ge ännu mer intäkter, dels från Uefa men även genom att de lyckats bli den bästa klubben. Sådant ger ännu fler fans som vill följa klubben. Många ungdomar som ska skaffa sig ett favoritlag börja hålla på de som är bäst vilket innebär ännu mer pengar på att sälja tröjor.
 
Priserna på spelare går hela tiden upp för att vi helt enkelt låter dem göra det. Hade vi slutat gå på matcherna och slutat konsumera i att köpa tröjor och kaffemuggar så hade också utveckling vänt och spelarna hade tappat i marknadsvärde. Tillgång och efterfrågan som inom alla marknader. De största klubbarna har i dag även sådana enorma intäkter från både tv-avtal och sponsorer för alla vill ha en del av kakan. Så länge vi håller på att konsumera och titta på vår fotboll kommer det också att fortsätta.
 
Vill man ha bort det så krävs det att Uefa inför något slags lönetak. Men samtidigt vill de också ha en del av kakan och tjäna pengar så frågan är hur intresserade dem är av det. Då återstår det för oss att se över vad vi lägger pengarna på gällande det fotbollsrelaterande. Jag säger inte att vi ska sluta med det, jag köper också fotbollströjor med mitt favoritlag. Men innan man själv gnäller på alla höga transfersummor och löner så kanske man ska ta sig en fundering på var man lägger sina pengar på.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln