Får tronarvingen chansen han förtjänar?

Av - Makoto Asahara -

Redan förra säsongen presenterade sig Marco Asensio på allvar för Real Madrid-publiken efter att i slutet av 2014, i det dolda, värvats för kaffepengar från hemstaden Mallorca. Efter ett framgångsrikt låneår i Espanyol tog den unge mittfältaren hösten 2016 en plats i den stjärnspäckade A-lagstruppen.
 

Etiketter: makoto asahara

Succén lät inte heller vänta på sig.
Ett drömmål i sin första tävlingsmatch för Real Madrid i Supercupfinalen i Trondheim mot Sevilla. Ännu ett i sin första ligamatch i klubben två veckor senare. Och några veckor efter det blev han målskytt även i sitt första Champions League-framträdande.

Säsongen som sådan kröntes med både liga och CL-titel, och Asensio fick en hel del speltid tack vare tränare Zinedine Zidanes villighet att rotera laget.
Likväl var fortfarande speltiden sparsam sett till det han levererat - vilket får anses vara norm snarare än ett undantag i en Realoffensiv som huserar högavlönade namn som Ronaldo, Bale och Benzema. Det är helt enkelt så näringskedjan har sett ut oavsett prestation – även om Iscos fina vår och Bales skadebekymmer försvagade BBC-kedjans grepp rejält.

Det Asensio ställt till med under den här säsongupptakten borde dock ha slitit av kedjan helt. Bale är fortsatt inte sig själv efter alla skador. Benzema glittrar till ibland för att sedan i nästa match åter sjunka bort i ingemansland. Ronaldo har haft förlängd semester två gånger om. Samtidigt har Asensio växt – rejält.
Drömmålet i första supercupfinalen mot Barcelona var ett steg på vägen.
När han följde upp med en lika magnifik balja tre dagar senare mot samma prestigefyllda motstånd höjdes ännu fler ögonbryn i fotbollsvärlden.
Ögonbryn som i sin tur klistrades kvar högt upp på pannan när han klev fram när ingen annan gjorde det mot Valencia förra helgen med två patenterade vänsterskruvar i nät.

För Asensios del har den här säsongupptakten lyft honom ett steg ovan den stora pool av så kallade supertalanger som finns i fotbollsvärlden. Medan andra megatalanger som Kylian Mbappe och Ousmane Dembele tillbringat sommaren med att finslipa miljardövergångar till nya klubbar har Asensio stärkt sina aktier på planen istället för utanför den. Hans bravader den här sensommaren har lett så långt att han börjar nämnas som den troligaste arvingen till fotbollstronen när Cristiano Ronaldo och Lionel Messi slutar.
Om han har talangen att nå dit? Absolut.
Om han får möjligheten att nå dit? Det beror på.

En gemensam nämnare för både Messis och Ronaldos väg till guldbollar och världsherravälde har varit just att få den där riktiga chansen på allvar en gång i tiden. När Messi klev fram i Barcelonas A-lag tog han snabbt en ordinarie plats bredvid Ronaldinho, den tidens klart mest lysande fotbollsstjärna. Han lärde sig, växte ikapp och växte om. Ronaldo fick förtroendet serverat i ett tröjnummer när han som en oprövad tonåring från Sporting Lissabon direkt fick ta över David Beckhams mytomspunna sjua i Manchester United. Även han fortsatte bara att växa.

För Asensios del blir den här säsongen något av ett vägskäl.
Zinedine Zidane som tränare har visat sig vara en fantastisk lösning för det spanska huvudstadslaget som gett bättre resultat än vad man kunnat drömma om. Likväl har även fransmannen enligt undertecknad en rejäl "svaghet" i sin coachning – nämligen något av en övertro på de största namnen.
Gareth Bale och Karim Benzema har båda kommit till åren och har som sagt inte levererat likt tidigare – likväl verkar de fortfarande vara två av de första namnen Zidane skriver ner i sin startelva inför en viktig match. Och Ronaldo? Ja, han är ju fortfarande Ronaldo.

Zidanes rotering av truppen må innebära att en spelare som Asensio kommer få sin beskärda del speltid oavsett. Men trots trots potentialen, och trots den offensiva verkningsgrad han redan nu faktiskt besitter, är jag fortfarande tveksam om han, i ett läge hela BBC-trion är tillgängliga, faktiskt skulle stå där i startelvan. För Asensios egna utveckling, för Real Madrids framtid och för hela världens fotbollspublik är det dock vitalt att han står där.
Han har i alla fall visat tillräckligt redan för att förtjäna den chansen.

/Makoto Asahara

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln