Var är FC Köpenhamn på väg?

Av - Joakim Forsell -

Med fortsatt dåliga publiksiffror och en säsongsinledning som sett allt annat än lovande ut har FC Köpenhamn förvandlats till ett lag som motståndarna inte är rädda för att möta. Var har det gått snett?
 

Etiketter: joakim forsell

Ibland förundras man över hur någonting som ser så väldigt bra ut, plötsligt omvandlas och istället ser alldeles alldagligt ut. I fjol gick man obesegrade genom grundspelets 26 omgångar och släppte in 10 mål. Med en näst intill ointaglig marginal slappnade man av i mästerskapsslutspelet, men förlorade, trots det, enbart två matcher. Under de första sex omgångarna av årets seriespel har man tagit nio poäng och ligger på sjätteplats i tabellen.
 
Det är givetvis många matcher kvar att spela, men efter veckans uttåg ur Champions League måste frågan ändå väckas, hur mår FCK?
 
2016/2017 var en fantastisk säsong för de vit-blå lejonen, där man förutom den överlägsna seriesegern också gjorde ett fint resultat i Europa. Framgångarna berodde mycket på en stark, stabil stomme och en bra bredd på truppen. Två svunna nycklar som klubben i upptakten av årets Superliga inte lyckats ersätta.
 
Lagkapten Thomas Delaney lämnade klubben redan under vintern för att pröva vingarna i Werder Bremen. Under sommaren har Mathias Zanka Jørgensen lämnat för Premier League-nykomlingen Huddersfield och Andreas Cornelius har försvunnit till Italien och Atalanta.
 
Dessutom har den svenske ytterbacken Ludwig Augustinsson följt Delaneys fotspår till Bremen. Fyra spelartapp som man vid nuvarande tidpunkt inte lyckats ersätta. Man har chansat på oprövade kort som än så länge inte slagit väl ut.
 
I onsdags spelade man den avgörande Champions League-kvalmatchen mot Qarabag hemma i Telia Parken. Trots att hemmalaget vann matchen med 2-1 åkte man ut då azerierna hade 1-0 med sig från matchen i Baku och således gjort fler bortamål.
 
Ståle Solbakken och ledningen presenterade tidigt under lördagen ett forwardsförvärv, men om den 29-årige österrikaren Martin Pusic är mannen som vänder skutan låter jag vara osagt. Han hade några fina år i Esberg och FC Midtjylland innan han blev utlånad till Sparta Rotterdam i fjol. Sex mål på 14 matcher är ett bra facit men FCK behöver en ordentlig ”goal-getter”, en gammal hederlig måltjuv.
 
Under lördagsseftermiddagen presenterades nästa nyförvärv. Slovaken Dennis Vavro, 21-årig mittback hämtas in från MSK Zilina. Med Erik Johansson borta på grund av knäskada är det både smart och välbehövligt att plocka in en extra spelare. FC Köpenhamn har en stark trupp, men jämfört med i fjol är den inte lika samspelt. De kommande veckorna och matcherna handlar om att hitta säkerheten och att lära känna varandra.
 
Att ersätta en hel stomme av landslagsspelare är givetvis svårt, men är det någon klubb som ska kunna göra det är det FC Köpenhamn. Jag räknar med att fler spelare kommer presenteras och att vi i slutet av säsongen får se dem i en kamp om ligaguldet.
 
Än så länge har krisen inte kommit till den danska huvudstaden.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln