Viktigaste matchen på många år

Av - Marcus Lindén -

Före det kommande landslagsuppehållet spelas en glödhet omgång 21 av Allsvenskan. Ett antal intressanta möten står på programmet och det som sticker ut är söndagens Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården. Matchen är i vanlig ordning upphöjd till max, men för ett av lagen betyder det mer än på väldigt länge.
 

Etiketter: marcus lindén

Bosse Anderssons arbete med ekonomin de senaste åren är någonting som kommer fortsätta gynna Djurgården framöver. Den satsning klubben gjorde inför året är dock inte långsiktig. Andreas Isaksson, Jonas Olsson och Kim Källström har plockats in för att det sista ur deras karriärer skall kramas ur under denna och nästkommande säsong. Värvningar som många bara kan drömma om, men de blir inte yngre. 

Djurgården har goda chanser att vara slagkraftiga våren 2019, men det kommer vara ett annat Djurgården. Detta är ett tvåårsprojekt. De tre ovannämnda signalerar det tydligt, men även att Gustav Engvall bara är lånad. Och hur länge kan Kerim Mrabti behållas? Kevin Walker är en till ryggradsspelare som ser ut att lämna efter säsongen. 

Fansen har törstat efter framgångar de senaste åren. Blygsamma tabellplaceringar och uteblivna derbyvinster. Att slutplaceringen kommer att vara bättre i år än tidigare kan vi alla enas om. Men det är hög tid för Djurgården att prestera när mycket står på spel. Sedan flytten till Tele2 Arena har laget spelat 21 matcher för mer än 20 000 åskådare. Endast en match har slutat med vinst - och derbyvinsterna har lyst min sin frånvaro. Siffror som talar sitt tydliga språk.

Djurgården ligger inför derbyt tvåa i serien efter Malmö FF med 36 inspelade poäng. Det är givetvis positivt. Kravbilden på laget bör dock vara Europaspel och ett fall framåt när det gäller att prestera i de stora matcherna. Inte minst med tanke på att flera tilltänkta topplag underpresterat. Sett till nyförvärven inför säsongen, att Engvall blir kvar året ut och att ingen blivit såld, är det rimligt att kräva detta.

Özcan Melkemichel är ingen filosof. Özcan ska plocka poäng. Han spelade en typ av fotboll i Syrianska och en annan i AFC. Hans arbete i de klubbarna var på ett vis - och rollen i Djurgården en annan. Min gissning är att han inte blir kvar i mängder av år, det är inte en sådan anställning han har. Han kan dock vara kapabel att lyckas för det. När vi summerar hans tid i Djurgården kommer denna och nästa säsong att minnas, samt i vilket skick han lämnar över ett nytt Djurgården.

Denna match kan mycket väl bli extremt avgörande. Stockholmslagen flåsas i nacken av många lag, där jag ser BK Häcken och IFK Norrköping som de främsta utmanarna. Det finns otaliga exempel på hur ett nederlag i ett derby etsar sig fast i flera omgångar framöver, inte minst för Djurgården. Skulle Djurgården däremot öka avståndet till AIK genom att bryta sin hemska derbytrend - väntar förmodligen en mycket ljus höst.

Djurgårdsfansen kommer att vara inne på Friends långt innan matchstart för att sjunga upp. De förstår värdet i denna match. Förutsättningarna i derbyna mot AIK och Hammarby var i våras väldigt bra. Kanske för bra eftersom det slutade med dubbla förluster. Detta är ett test för laget. Utvecklingen sätts på prov och nu återstår bara resultatet.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln