Vill han gå – låt honom gå

Av - Jimmy Åkesson -

Mitt i en karusell som snurrar i all världens hastighet – där miljardbelopp snart är kaffepengar och där agenterna spelar ut samtliga inblandade mot varandra. Hur mycket är klubblojalitet egentligen värt?
 

Etiketter: jimmy åkesson

Och vem ska supportrarna kritisera när det börjar blåsa storm? Å ena sidan står spelaren under kontrakt. Å andra sidan, vilken klubb vill ha en spelare som inte ger allt för emblemet över hjärtat?
 
Barcelona har under 2000-talet varit en sådan klubb som i stort sett fått allting de pekat på. Eller snarare en klubb som de flesta ville gå till. Det var tid Cesc Fabregas lockades tillbaka efter år av övertalning och det är dit Philippe Coutinho så öppenhjärtat uttryckt sin önskan att gå till. Visst går det att skicka skarp kritik mot bortskämda och överbetalda fotbollsspelare som ena veckan kritar på långa kontrakt för att därefter vilja bytt klubb och land. Som bråkar sig bort så fort de inte får sin vilja igenom. Patrick Pierre-Emerick Aubameyang är en. Virgil van Dijk är en annan. Ett spel där alla parter blir förlorare på ett eller annat sätt.
 
Jodå. Varje mynt har två sidor och en fotbollsspelare är inte mer än en människa vars levebröd är att vinna matcher åt sin arbetsgivare. I grund och botten är det ett jobb som vilket annat bortsett från en eventuell glamour och ett liv i lyx. Det handlar också om att en spelare ska ta nästa steg i sin karriär. Om du jobbar på en kvarterskrog som kränger billig öl och plankstek för 99:- och får ett erbjudande om att hoppa in i köket på en Guide Michelin-krog – skulle du säga nej för att inte göra din chef eller dina gäster besvikna?
 
Att Barcelona är intresserade av Coutinho och att Coutinho är intresserad av Barcelona blir i mina ögon trots allt ganska naturligt. En av världens största klubbar vill ha en spelare som drömmer om att vinna de allra största titlarna. Det kan Liverpool i nuläget inte konkurrera med. Hur mycket supportrarna än gormar om lagkänsla eller klubblojalitet. Den tiden är förbi. Hade Leo Messi stannat hela sin karriär i Katalonien om de röd- och blårandiga inte varit en av världens främsta?
 
Med det sagt så ska en spelare inte bete sig hur som helst heller. Att göra sig omöjlig för en arbetsgivare sätter såklart press på de som styr – men det sänder också signaler till framtida chefer att det mycket väl kan hända igen. Det finns i så fall två stycken utgångar. Antingen så behåller du en spelare som inte är motiverad att spela. Eller så försöker du få ut så mycket pengar det bara går i en försäljning. Varken spelaren eller klubben tjänar någonting på att vara missnöjda.
 
Det är inte längre sagor om Jamie Carragher, Ryan Giggs, Steven Gerrard eller Paul Scholes. Spelare som växt upp i klubbar eller kommit dit som unga för att därefter spendera nästan hela sina karriärer i en och samma förening. Konservatismen lever kvar och hur mycket jag än vill att det ska vara som förut så utvecklas allting i en rasande fart. I dag växer fler och fler upp med att följa en spelare snarare än en klubb och när spelare själv ser en möjlighet att tjäna lite mer pengar, spela för en lite bättre klubb och få lite mer stjärnglans – då sätter han pennan på pappret direkt.
 
De som tjänar på hela karusellen är de som sköter snacket. Agenterna ser till att flytta på sina spelare för att fylla sina egna fickor med dollar och yen. När spelarna fått sitt så är det män i kostymer som skrattar hela vägen till banken. En hel värld som skapats ordentligt på bara några år där deras klienter blivit pjäser i ett gigantiskt monopol-spel. Spelarna är medvetna om det. Precis som klubbarna är.
 
Det går att lämna snyggt och det går att lämna med en grapefrukt-bitter eftersmak. Det sistnämnda har blivit en trend sommaren 2017. En klubb kan inte behålla en spelare mot hens vilja – även om han heter Philippe Coutinho och är Liverpools bästa spelare. En cynisk saga som gått alldeles för långt redan nu. En saga som kunde fått ett både snyggare och bättre slut om FSG och Jürgen Klopp tagit tag i det tidigare. Vill han gå – låt honom gå.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln