”Vem fan är Zlatan, vi har Igor Krulj”

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Gdansk, fredag 9 juni 2017.
Efter att ha anlänt Polen och Gdansk på eftermiddagen hade jag egentligen bara ett mål med mitt korta besök. Jag skulle se kvalmatchen mot Frankrike. Ett flertal misslyckade försök att få igång sändningen på datorn ledde till att jag tog mig till en centralt belägen restaurang med tv-apparater som visade volleyboll.

Etiketter: onsdagskrönikören

Det var en dryg halvtimme kvar till matchstart och servitrisen lovade att man skulle visa Sverige - Frankrike. Jag slog mig ner i den tomma källaren, beställde en folköl och slötittade på volleybollmötet mellan Polen och Bulgarien. Lokalen fylldes snabbt på och jag märkte att det bara var svenskar som hittat hit. Ett gäng på närmare 20 grabbar i 30-årsåldern satte sig vid borden bredvid och det märktes att de varit igång ett tag.
 
Den första halvleken satt jag själv och imponerades av det svenska spelet. Olivier Girouds 1-0–mål var ren perfektion vilket gjorde det svårt att hänga läpp över. Den svenska kvitteringen livade dock upp stämningen rejält i det lilla rummet. Från gänget bredvid hör jag ett par referenser som gör att jag förstår att de kommer från Halmstad. Dialekten, Janne Jönsson och kvastarna är gassa avslöjande. Att Jimmy Durmaz kvitteringsmål firas med ”Vem fan är Zlatan, vi har Igor Krulj” gör inte saken mindre tydlig.
 
I paus tar jag lite luft och ett par av killarna i sällskapet behövde också friskna till en aning. Vi börjar prata och till den andra halvleken har jag plötsligt blivit en del av ett svensexefirande för en kille jag inte minns namnet på. När klockan passerat 90 minuter sitter vi och diskuterar hur nöjda vi är med en poäng mot Frankrike. Det är stort, riktigt stort. Precis då får Hugo Lloris snedträff och hittar Ola Toivonen som med en elegant bredsida lyfter in 2-1 från mittpunkten. Stället exploderar.
 
De tjugo killarna åkte från Halmstad 03.00 natten före. De startade med att kidnappa sin soon-to-be-married kamrat och tog sikte på Malmö airport och flyget till Gdansk. Förstod jag det rätt hade de fortfarande inte sovit utan bara jobbat sig igenom dagen för att kunna följa matchen. Glas, bord och stolar flög nu genom luften på den polska restaurangen. Förra veckan skrev jag om känslan när Carlgren räddade den avgörande straffen i U21-EM 2015. Precis samma euforiska känslan flög nu igenom min kropp.
 
Eftersom min väckarklocka var ställd på 04.00 dagen därpå var jag tvungen att direkt ta sikte på hotellrummet igen. Glad, överväldigad och optimistisk om framtiden somnade jag ganska snabbt. Hur lång tid det tog för mina nyblivna vänner anar jag inte. Men jag är säker på att Igor Krulj numera är lokalkändis i Gdansk. Ett sista grattis till giftermålet är också på sin plats.
 
Nu vill jag bara önska en underbar sommar, så hörs vi till hösten igen.
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln