Inför U21-EM - Låt oss hoppas på en repris

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Allsvenskan har gått på uppehåll och Europas toppligor har gått i mål. Bortsett Confederdations Cup, är U21-EM i Polen det stora som sker i sommar. Nästa fredag premiärspelar Sverige mot England och sätts på tuffa prov direkt. Håkan Erikssons manskap har dock all rätt att drömma.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Alla vet hur det slutade sommaren 2015. På ett osannolikt sätt tråcklade vi oss vidare från playoff-matchen mot Frankrike och det fortsatte sedan genom turneringen. Carlgren, Helander och Guidetti var några av hjältarna då. Pa Konate har nu fått lämna ett sent återbud vilket betyder att Simon Tibbling är den ende kvar från 2015. Det är dags för nya hjältar att kliva fram.

Vi ska inte vara naiva. Prestationen senast var allt över en rimlig förväntan. Systemet är tufft i och med att endast gruppettan och bästa tvåan går vidare från dessa tre grupper. Sverige kan med andra ord prestera bra utan att det slutar med guld. Däremot är förutsättningarna minst lika bra som senast. 

Truppmässigt är det lite fler frågetecknen defensivt än senast. Målvakterna är mindre meriterade än vad Carlgren var, där jag ser Dahlberg som den bäste. Vi har en bra bredd bland mittbackarna, men det känns osäkert vem som ska leda försvaret. Milosevic-Helander var en ytterst lyxig situation. Men bortsett dessa delar så är det bara att njuta av vår trupp.

Även om jag verkligen saknar Erdal Rakip, så finns både bredd och spets. Kristoffer Olsson är mogen för ett stort ansvar på mitten. Samtliga åtta mittfältare borde ha stor chans till speltid. På anfallssidan är läget liknande. Engvall har gjort flest mål, Cibicki är den bäste spelaren och Strandberg den med högsta nivån. Kvalité finns att hoppas på.

Vår grupp skrämmer inte mig. England har en del spelare med Premier League-meriter med Ward-Prowse i spetsen, men truppen är hyggligt jämn med vår. England och landslagsspel är dessutom vad det är. I Polens trupp fattas Milik och Zielinski - de två klart största stjärnorna. Slovakien är sedan ett av de svagare lagen. Gruppen är hanterbar om vi ska kunna drömma om medaljer. 

Italien och Spanien har de mest meriterade trupperna. Donnarumma, Berrardi och Gagliardini - samt Bellerin, Saul och Asensio. Det är spelare som vi inte har i våra trupper. Dessutom finns Tyskland med som dock släppt ett antal unga spelare delta i Confederations Cup istället för till EM. Truppen blir dock slagkraftig ändå.

Jag tror på Håkan Eriksson. Han har gjort det förut och kommer arbeta efter samma modell även denna gång. Jag tycker han motiverade trupputtagningen på ett rimligt och tydligt sätt - och har vävt in både kontinuitet och form. Tusentals svenska fans kommer att resa ner mot Polen för att stötta. Låt festen börja! 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln