Säsongsbetyg Premier League 

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

I söndags avslutades årets säsong av Premier League. Nu återstår bara en cupfinal innan väntan till augusti kan börja. I årets upplaga har vi funnit dominanter från London, besvikelser från nykomlingar och flera mellanstora klubbar som misslyckats med sin vidareutveckling. 
 

Etiketter: fredagskrönikören

Det är på sin plats att ge samtliga klubbar en dom. Sett till förväntningar, målsättningar och chans till fortsatt utveckling betygssätta samtliga lag. 

Klubbar med betyg 1/5:

Sunderland
Slutplacering: 20
Bästa spelare: Jermain Defoe
Största besvikelse: Jack Rodwell
Motivering: Ska du finna ljuspunkterna i Sunderland får du leta ordentligt i mörkret. Jermain Defoes höst och ett gediget målvaktsspel från Jordan Pickford är det enda. Sist från start till mål. David Moyes har testat och famlat efter det mesta, men inte fått någonting att fungera. Fotbollen har ofta varit primitiv och fullkomligt fantasilös och frågan är om Sunderland ens själva trott på detta. Klubben har inte haft Premier Leagues största transferbudget - men att försöka återskapa Evertons trupp för sju år sedan var dömt att misslyckas. Ett stort underbetyg till spelarna, David Moyes och samtliga som styr Sunderland. En ordentlig omstart behövs. 

Middlesbrough 
Slutplacering: 19
Bästa spelare: Alvaro Negredo
Största besvikelse: Victor Valdes
Motivering: En besvikelse som kommit i skymundan. Jag hade i alla fall förväntat mig bra mycket mer från Middlesbrough. Klubben skyndade långsamt under åren i Championship och byggde smart. När laget klev upp förra våren kändes de verkligen redo. Så var dock inte fallet. Efter en hygglig start föll laget tungt i vintras. 26 april besegrade laget bottenkollegan Sunderland. Då hade det tagit nästan fyra månader för laget att vinna. Alvaro Negredo kommer undan med hedern i behåll, men offensiven har ofta varit iskall. I mål har Valdes släppt enkla bollar på löpande band och Middlesbrough höll inte måttet. 

Hull City
Slutplacering: 18
Bästa spelare: Tom Huddlestone
Största besvikelse: Assem Allam
Motivering: Marco Silva kom in med sin entusiasm och noggrannhet - och gjorde allt i sin makt för att väcka liket han tog över i vintras. Han var inte långt ifrån att lyckas. Mycket bättrades under våren, men att Hull ens skulle vara beroende av ett mirakel får man anklaga ägare Assem Allam för. När säsongsstarten bara var en vecka bort fanns knappt en elva av kontrakterade a-spelare. Hull arbetade inte som en Premier League-klubb bör. Mike Phelan ska inte anklagas för höstens resultat, men han var bara en nödlösning som blev kvar på grund av bristande engagemang. När Silva kom in var säsongen nästan död och det är inte bra nog.

Klubbar med betyg 2/5

Manchester United
Slutplacering: 6
Bästa spelare: Zlatan Ibrahimovic
Största besvikelse: Paul Pogba
Motivering: Om cuptitlar försvarar ett ordentligt fiasko i ligaspelet? Inte helt och hållet. José Mourinho anställdes, fick ett par miljarder att värva spelare för, och blev beordrad att börja vinna ligatitlar igen. Klubben slutade sexa, 24 poäng bakom Chelsea. Och bättre förtjänar inte Manchester United. Bortsett ett par undantagsmatcher svek laget när det ofta gällde och uppträdde fegt och cyniskt. Konsten att föra spelet mot sämre lag på hemmaplan svek ofta och för många poäng tappades. En befogad fråga är hur många spelare som är på väg i rätt riktning efter detta år? Däremot räddades säsongen någorlunda av Europa League-vinsten.

Swansea
Slutplacering: 15
Bästa spelare: Gylfi Sigurdsson
Största besvikelse: Ki Sung-Yueng
Motivering: Swansea tappade bort sig själv i ett års tid och det höll på att kosta Premier League-platsen. Monk sparkades förra säsongen på ett tveksamt sätt. Guidolin ersatte och sparkades på ett minst lika tveksamt sätt. Sedan dök Bob Bradley upp och han var fel man på fel plats. Till slut fick Paul Clement ordning på skeppet och det på ett imponerande sätt. Segrarna trillade in när det behövdes som mest och få mittfältare har varit bättre än Gylfi Sigurdsson denna säsong. Swansea måste nu gå tillbaka till att arbeta metodiskt och långsiktigt. Clement har i alla fall bevisat sitt.

Crystal Palace
Slutplacering: 14
Bästa spelare: Christian Benteke
Största besvikelse: Yohan Cabaye
Motivering: Crystal Palace höll undan och Sam Allerdyce tog laget han ärvde från Alan Pardew i mål. Kontraktet räddades med ett par poäng och placeringar till godo. Men nu då? Londonklubbens säsong är nära underkänt. Lönebudgeten är hög likt ambitionerna, men Palace står och trampar ordentligt. Kapaciteten i truppen finns men klubben vägrar förnya sig själva vilket gör att det finns ett tydligt glastak hur bra man egentligen kan bli. Big Sam har nu lämnat sitt uppdrag. Ett utmärkt läge att bygga långsiktigt och tänka nytt.

Watford
Slutplacering: 17
Bästa spelare: Troy Deeney
Största besvikelse: Odion Ighalo
Motivering: Watford låg på övre halvan i slutomgångarna men föll ner till endast en placering över nedflyttningsstrecket. Watfords säsong är godkänd och kontraktet räddades i god tid. Det är ett ordentligt brokigt gäng som Mazzarri fått ihop. Däremot känns framtiden oviss. Många spelare stod för blandade insatser och hur truppbygget ser ut i höst är ett stort frågetecken. Få spelare känns givna i klubben och linjerna hade gärna fått vara tydligare. Watford förblir märkliga. 

Stoke City
Slutplacering: 13
Bästa spelare: Joe Allen
Största besvikelse: Xherdan Shaqiri
Motivering: Här måste man kunna kräva mer. Stokes ambition och ekonomi borde räcka till en placering precis under de stora. Bortsett topp sex, kan bara Everton och möjligtvis West Ham mäta sig med Stoke. Året är ingenting att minnas tillbaka på. Mark Hughes bygge har stagnerat och grundspelet är för simpelt. Offensiven har varit ojämn och spetsspelarna har inte varit bra nog. Stoke behöver en nystart.

West Ham
Slutplacering: 11
Bästa spelare: Manuel Lanzini

Största besvikelse: Håvard Nordtveit
Motivering: West Ham påminner om Stoke. Kraven måste vara högre. Kontraktet var faktiskt i fara med en handfull omgångar kvar och de bra insatserna har varit lätträknade. Transfersommaren var en enda stor katastrof och spelidén lyser med sin frånvaro. Det är en konst att ta poäng när man inte är bra och det ska West Ham berömmas för. Men året är ingenting att bygga vidare på. Ett steg tillbaka.

Leicester
Slutplacering: 12
Bästa spelare: Kasper Schmeichel 
Största besvikelse: Riyad Mahrez
Motivering: Säsongen blev en lång bergochdalbana. Ett tag såg Leicester ut att ramla ur serien. Mahrez slutade göra poäng. Saknaden av Kanté var enorm. Sedan togs det kontroversiella beslutet att sparka Ranieri, men då kom också vändningen. Leicester ryckte upp sig och klättrade i tabellen - parallellt med ett CL-äventyr. I vilken riktning klubben är på väg är svårt att säga, men Leicesters säsong har varit ytterst delad.

Arsenal
Slutplacering: 5
Bästa spelare: Alexis Sanchez
Största besvikelse: Granit Xhaka
Motivering: Till slut gick det inte. Arsenal missade topp fyra efter en säsong som liknat de senaste. Nu blev den dåliga perioden för lång och den kom i fel tid. Vidareutvecklingen uteblev och det tog skada. Alla nyförvärv är knappast underkända men effekten har varit för liten. Detta vore ett lämpligt avsked för Wenger, men han lär bli kvar. Sommaren blir viktig för Arsenal.

Manchester City
Slutplacering: 3
Bästa spelare: Kun Aguero
Största besvikelse: Claudio Bravo
Motivering: Säsongen blev bättre än ifjol, men förhoppningarna var större. Ligatiteln försvann redan under vintern när Chelsea ryckte och lägstanivån har varit väldigt låg. Backlinjen har varierat och känns fortfarande otroligt osäker. Guardiolas idéer kan bli bra med tiden, men första säsongen har varit trög. Vägen är lång att vandra och en titel hade inte suttit fel. Manchester City är en besvikelse - men inte underkända.

Klubbar med betyg 3/5

Liverpool
Slutplacering: 4
Bästa spelare: Sadio Mané
Största besvikelse: Loris Karius
Motivering: Succéhöst där Liverpool såg ut som en titelkandidat. Januari och februari var sedan nattsvart - innan klubben repade sig tillräckligt bra för att nå Champions League. Det är lätt att hårdra säsongen åt något håll för mycket, men placeringen är en stor framgång. Truppmässigt är Liverpool sämre än både Manchester United och Arsenal, men Klopp har satt sin prägel på laget och stundtals fått utdelning. Men en bättre backlinje kan framtiden bli bra.

West Bromwich
Slutplacering: 10
Bästa spelare: Johnny Evans
Största besvikelse: Salomon Rondon
Motivering: Hade säsongen tagit slut i februari så hade betyget varit fem. Nu försvann dock all glöd under de sista 11-12 omgångarna och då blir inte betyget högre. Stabiliteten finns hos Pulis och lagbygget är gjort för honom. Hur klubben ska bygga vidare är dock en fråga och spelet har varit oroväckande fantasilöst under våren.

Southampton 
Slutplacering: 8
Bästa spelare: Virgil Van Dijk
Största besvikelse: Pierre Höjbjerg
Motivering: Southampton hamnar ungefär där de borde. Varken högre eller lägre. Sett till att detta var Poels första säsong - och att klubben tvingades bygga om efter nya spelartapp var detta väl godkänt. Försvaret har satt prägeln och offensiva spelare som Austin och Redmond har turats om att leverera poäng. X-faktorn saknas dock.

Burnley
Slutplacering: 16
Bästa spelare: Michael Keane
Största besvikelse: Joey Barton
Motivering: Att Burnley håller sig kvar med denna begränsade trupp är bra. Ofta med ett lågt försvarsspel och inte alltid supercharmigt - men poängen har trillat in. Ibland har man önskat mer av det offensiva spelet, för att inte tala om det katastrofala bortaspelet. Men Keane, Heaton, hemmaspelet och Dyche har imponerat ordentligt. Burnley har lyckats bra.

Everton
Slutplacering: 7
Bästa spelare: Romelu Lukaku
Största besvikelse: Maarten Stekelenburg
Motivering: Likt Southampton, de hamnar där de borde. Någon hade haft Everton högre, men jag tycker säsongen är väl godkänt - men inte jättebra. Ashley Williams täckte upp för Stones, Lukaku är en av ligans bästa och Everton har hållit en relativt hög lägstanivå. Laget skulle dock må bra av en central mittfältare.

Klubbar med betyg 4/5

Bournemouth
Slutplacering: 9
Bästa spelare: Joshua King
Största besvikelse: Jordon Ibe
Motivering: Framgångssagan fortsätter. Rutinlösa med blytunga skador var situationen förra hösten, men Bournemouth höll sig kvar. Nu är placeringen ännu högre och Eddie Howes metodiska arbete fortsätter. Stanislas, King och Andrew Surman är några av dem som fått ett rejält uppsving och spelat nyckelroller. Spelare som lika gärna kunde hamnat i Brentford eller Bristol City. Howe har undvikt att kolla namn och har byggt efter sin modell. En väldigt bra säsong.

Klubbar med betyg 5/5

Tottenham
Slutplacering: 2
Bästa spelare: Harry Kane
Största besvikelse: Moussa Sissoko
Motivering: Som Erik Niva sade: "Det är omöjligt att säga att Tottenham förlorat en ligatitel". Detta är klubbens bästa säsong i modern tid och man har gjort det med spelare man låtit växa till sig. Kane, Alli, Vertonghen och Rose är några exemplen som inte alltid övertygat, men dem har fått växa in i sina roller. Nu tillhör alla den yttersta världsklassen. Tottenham lyckades förbättra fjolåret och det finns extremt mycket positivt att ta med sig. 

Chelsea
Slutplacering: 1
Bästa spelare: N'Golo Kanté
Största besvikelse: Ingen
Motivering: Maskinen började rulla på riktigt efter ett antal omgångar och stannade inte förrän ligan var över. Chelsea har varit dominanta och Antonio Conte har lyckats med i princip allting. Systemskifte, lyckade nyförvärv, stjärnor som hämtat sig och oväntade startspelare. Conte har kört på sin linje och det har bäddat för fantastiska resultat. Alla lagdelar kliver ut med högsta betyg.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln