Förfesten är över – snart börjar det

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Europas ligor är avgjorde. Juventus säkrade Scudetton för sjätte året i rad, Real Madrid bröt en fem års lång svit av missat ligaguld och Chelsea är på nytt mästare i Premier Leauge. En händelserik säsong är över – nu tar vi sikte mot en ny sommar, som alltid är präglad av mästerskap i nationens färger.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Den 16 juni drar U21-EM igång, den 17 startat tjejernas jakt på EM-trofén. Två av våra landslag – båda med starka minnen på näthinnorna.
 
30 juni 2015 stod jag precis bakom målet på Eden Arena i Prag. Straffläggning skulle avgöra om Portugal eller Sverige skulle få titulera sig som Europamästare för första gången. Båda nationerna hade varit i final vid varsitt tillfälle, men båda hade förlorat mot Italien. Sverige 1992 och Portugal mästerskapet efter, 1994.
 
John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf. Alla satte sina straffar. Då klev Patrik Carlgren fram, räddade två straffar och fixade guldet till Sverige.
 
Den 20 augusti stod Pia Sundhage och det svenska landslaget för något historiskt. Efter ett tveksamt gruppspel i OS, med bara två gjorda mål och fyra poäng på tre matcher lyckades Sverige som TREA i gruppen ta sig vidare. Vad som väntade där efter är nu skrivet i stjärnorna. Sverige ställdes mot STORFAVORITEN USA, som var trefaldig regerande mästare och som tagit sig till final i samtliga turneringar som tjejernas fotboll funnits med på OS-programmet. 
 
Och vi minns ju alla Lisa Dahlqvist. 1-1 efter ordinarie tid, mållös förlängning och matchen gick till straffar. Två missade straffar från USA gav Dahlqvist chansen att avgöra. Hon tog chansen.
 
Samma öde väntade mot den andra storfavoriten, Brasilien i semifinal. 0-0 tog matchen till straffar och återigen fick Dahlqvist chansen att avgöra. På samma sätt som in kvartsfinalen tog hon tillvara på chansen och blev ny hjälte när Sverige tog sig till final. En aningen för svårt Tyskland vann gulden men Sverige VANN silvret.
 
Den 16 och 17 juni går startskottet för jakten på nya framgångar. Den 10 månader långa säsongen är bara förfesten, det är alltid på sommaren de tunga titlarna ska bärgas!

/Tobias Dahlberg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln