Håller konkurrensen på att försvinna?

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Erdal Rakip skadade sig och Magnus Pehrsson tvingades till ett byte. In på Borås Arenas gräs kom Magnus Wolff Eikrem. Med en av sina första(kanske till och med den första) bolltouch spelade han fram Pawel Cibicki som gav Malmö FF ledningen. Elfsborg kvitterade bara fyra minuter senare men Eikrem fick sista ordet när han med ett inspel nådde landsmannen Jo-Inge Berget som skallade in segermålet på tilläggstiden. Sju matcher in i årets Allsvenska är Malmö FF sex poäng före närmast jagande sex lag. Har man redan avgjort? Har vi nått till det vi för några år sedan fruktade? Har MFF tagit en överlägsen topp som Sveriges bästa lag?
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Med en bredd som inget annat lag kan matcha finns det mycket som tyder på det. Trots att spelet inte alltid fungerat felfritt har man redan lyckats skaffa sig ett stort försprång i tabellen. Det enda som ser ut att kunna hindra klubben från att jogga hem SM-guldet är att man säljer av avgörande spelare under sommaren eller att dubbleringen med europaspel blir för stort.
 
Daniel Andersson med kollegor har lyckats bygga upp en ekonomi som gör att man inte behöver sälja av spelare. Skulle någon av lagets bästa spelare säljas utomlands har man bra back-up i truppen och man har pengarna och scoutingverktygen för att hitta fullgoda ersättare.
 
När det kommer till Europaspelet tror jag truppen är stark nog för att klara av de extra matcherna som det innebär. Malmö FF har lärt sig av misstagen från tidigare år när man fokuserat för mycket på Europa och kommer nu förberedda för att klara sig bättre.
 
För de andra klubbarna i Allsvenskan tror jag det är viktigt att rikta en blick mot södra Sverige och ta en titt på hur MFF arbetar. Det allra viktigaste som man måste kunna odla fram är en vinnarmentalitet. Hela Malmö stad andas vinnarmentalitet och det finns inga matcher som spelare och supportrar tror att man inte kan vinna. Man ser sig själva som favoriter i samtliga matcher och det är precis så det måste vara.
 
Än så länge tror jag inte Malmö avgjort serien. Det är fortfarande 23 omgångar kvar och snart kommer något annat lag än de himmelsblå lyckas ta poäng trots att man spelar mindre bra. Eftersom Allsvenskan blivit en alla-slår-alla-serie är det viktigt för de guldaspirerande lagen att hitta en kontinuitet och en mentalitet som gör att man kan dra ett längre strå än motståndaren.
Om Malmö FF fortsätter prestera och leverera på den här nivån och ingen närmar sig de mesta mästarna finns en risk att vi inom en snar framtid kommer ha en Allsvenska som påminner om den danska eller skotska högstaligan. Ett lag som som promenerar hem seriesegern och resten får slåss om Europaplatser.
 
Personligen hoppas jag MFF kan fortsätta framåt, men att någon eller några klubbar närmar sig och kan utmana. För svensk fotbolls bästa och för att hålla de höga publiksiffrorna behövs konkurrensen.
 
Ha en bra vecka,
Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln