Inte vår liga

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

I Sverige älskar vi att prata om VÅR Allsvenska. Att det är en av världens jämnaste högstaligor. Att publiken strömmar till men att den framförallt är vår liga. I Danmark är tongångarna inte lika glada.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Inför säsongen gjordes en omorganisation av hela Superligan. Från 12 till 14 lag, Play Off-spel och 36 omgångar istället för tidigare 33. Tanken var att publiken skulle dyka upp på läktarna efter ett par dåliga år med låga åskådartal. En säsong kanske inte är nog för att slutligt utvärdera det nya upplägget men än så länge har det inte gått som man önskat.
 
Med fem omgångar kvar av serien leder FC København med 15 poäng före Brøndby. Ner till tredjeplacerade FC Midtjylland är det ytterligare 17 poäng. Således krävs det en ynka poäng på de återstående matcherna för att de regerande mästarna återigen ska krönas till ”Danmarksmester”.
 
De första 26 omgångarna innebar en rak serie med dubbelmöten mellan alla lag. Inför de sista 10 omgångarna delades serien upp i topp 6 och 2 grupper (baserade på tabellposition) med fyra i varje där Play Off spel för att hålla sig kvar inleddes.
 
Tio av de elva klubbar som spelade i Superligan året innan har tappat i åskådarantal. Ligaledarna FCK har förlorat över 15% av sin publik gentemot i fjol. Trots att man är obesegrade och leder serien överlägset. Brøndby, som gör sin bästa säsong på 10 år, är den enda klubben som haft tillväxt. Johan Larsson och Gustaf Nilssons klubb har haft en ökning på 3.4% hemma på Stadion.
 
Diskussionen har väckts de senaste dagarna om FCK kommer rycka ifrån de övriga klubbarna eller om det finns något som kan göras för att minska gapet. Debatten som förs påminner mycket om den som dök upp i Sverige efter att Malmö FF kvalificerat sig för Champions League första gången.
 
Nationellt är det en stor skillnad på FCK och MFF. Trots fina insatser de senaste åren kan svenskarna inte ekonomiskt i närheten av mäta sig med klubben på andra sidan sundet. Dessutom finns det få klubbar i Danmark som motsvarar klubbarna som närmast konkurrerar med MFF om guldtips och tabelltoppar.
 
Köpenhamnarna har gått obesegrade genom de första 31 omgångarna och det man spelar för nu är givetvis att klara sig igenom alla 36.
 
Personligen tror jag inte det finns särskilt mycket att göra. FCK måste få lov att växa sig så stora som de vill. De närmsta åren kommer fokus ligga på Champions League och det kan alltid komma ett bakslag på hemmaplan när man tänker så. Dessutom tappar man flera viktiga pjäser i sommarfönstret. Augustinsson lämnar för Werner Bremen, Andreas Cornelius är klar för Atalanta. Man har enligt media nobbat ett bud från Hull på Mattias ”Zanka” Jørgensen och dessutom är läget oklart när det gäller Peter Ankersen.
 
Men FCK vore inte FCK om man jobbade med ersättare redan i förväg. En cypriotisk anfallsersättare för Cornelius är redan klart till sommaren och Ståle Solbakken verkar ha kontroll på truppens framtid.
 
I slutändan, om FCK lyckas i Europa, kommer övriga ligan också kunna dra fördel av framgången. I efterdyningarna av förra decenniets succé i Champions League hade Superligaen under några säsonger en direktplats in i huvudturneringen.
 
Just nu är inte Superligan folkets liga på samma sätt som i Sverige. Det finns givetvis möjligheter att förbättra fotbollsupplevelserna i Danmark och den viktigaste är att bygga upp en bra kommunikation. Både mellan förbund och klubb, men också mellan klubbarna.
 
För att locka folk till arenorna måste man bygga en starkare identitet runt klubbarna och ligan, men det har jag pratat om i en tidigare text.
 
Ha en bra vecka,
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln