Det vackraste du kan få?

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Under tisdagen skulle en av fotbollens största fyllt 70 år. Johan Cruijff gick tyvärr bort i sviterna av lungcancer. Hans minne lever dock kvar i både hemlandet och i Barcelona där han var verksam under en stor del av sitt liv. Som en fantastisk gest gick hans holländska moderklubb ut med beskedet om att man döper om sin hemmaarena till Johan Cruijff ArenA. Är det den största äran du kan tilldelas som fotbollslegendar och vem skulle kunna tilldelas någonting liknande i dagens fotboll?
 

Etiketter: onsdagskrönikören

På min egen första fråga svarar jag ja. Det finns inget Hall of Fame på samma sätt som i ishockeyn och att få namnge en hel arena i fotbollskapitalismens allra starkaste tid är det största jag kan komma på. Det finns flera arenor som döpts efter tidigare storheter. Både Giuseppe Meazza (Inter och Milan) och Santiago Bernabéu (Real Madrid) är döpta efter spelare som gjort legendariska insatser för sina respektive klubbar. I Wien ligger Ernst Happel-stadion döpt efter den framgångsrike österrikiske spelaren och tränaren vid just namnet Ernst Happel och i Baku finns en stadion döpt efter en azerisk domare som heter Tofiq Bähramov.
Den gemensamma nämnaren för de ovanstående är att de fick arenorna döpta efter sig när pengarna inte på samma sätt styrde världsfotbollen. Sedan den byggdes har Ajax arena som bekant hetat Amsterdam ArenA. Det var där Zlatan Ibrahimovic gjorde sina första matcher som utlandsproffs och där som Luis Suarez slog igenom i europeisk fotboll. Christian Eriksen levererade precis då som nu målpassningar i blindo på gräset i Amsterdam och trots att talangfabrikationen stagnerat en aning har man ett spännande lag på gång igen.
 
På något sätt känns det som att Ajax bara väntat på rätt ögonblick för att ge Johan den stora äran att namnge arenan. Man har inte tagit in något sponsornamn och att presentera det här på en av totalfotbollens största affischnamns 70-årsdag känns fantastiskt fint. En perfekt present och ett perfekt sätt att hedra en av de viktigaste personerna i klubbens historia.
 
I Sverige har vi ingen större historia av att döpa arenor efter fotbollsspelare. Ett par läktarsektioner är döpta efter legendarer, exempelvis Curva Nordahl i Norrköping. Och att det i framtiden ska döpas hela arenor efter någon av nutidens spelare känns nästan omöjligt. Pengarna är mer viktiga än någonsin och sponsornamnen kommer antagligen ta över än mer i framtiden. Det enda som skulle kunna hända är väl att Zlatan tillsammans med alla sina sponsorer går in och köper upp ett arenanamn. Han är den största spelaren vi haft i fotbollssverige, men i Malmö kommer Stadion alltid vara Stadion och det är nog närmre en Bosse Larsson-Stadion än en IbrArena.
 
Inte heller i den internationella fotbollen är det lätt att se någon som skulle kunna namnge en hel arena. I Manchester fick Alex Ferguson en läktare uppkallad efter sig på Old Trafford och det finns få personer som kan mäta sig med Fergies framgångar i en enda klubb under så lång tid.
 
Allt det här påvisar Johan Cruijffs enorma storhet. Jag är övertygad om att han sitter i sin fotbollshimmel och är glad, nöjd och stolt. Grattis Johan!
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln