Tottenham är långsiktighet

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Manchester United plockade stjärnor från alla de stora ligorna och rekordköpte Pogba. Manchester City skulle revolutioneras och byggas om. Klopp skulle nu få en hel säsong - och var detta äntligen säsongen som Arsenal skulle räcka hela vägen? Ingen skugga ska falla över några av dessa klubbar. Men bakom Chelsea har en klubb smugit och lyser starkare än alla andra just nu.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Vi ska inte göra Tottenham till en mindre klubb än vad de är. Sissoko var varken billig eller har varit lyckad - och Vincent Janssen har allt kvar att bevisa. Även Tottenham har pengar nog att misslyckas med större nyförvärv och ändå kunna rycka på axlarna. 

Det finns dock olika sätt att spendera pengar på. Faran hos de stora klubbarna som vill ändra både fort och mycket är att nyförvärven helt enkelt inte passar in. Det fungerar inte, 400 miljoner i sjön och sedan försöker klubben hitta en ny stjärna som ska bära bygget. Det säger sig självt, det är inte hållbart. Skillnaden här är att Tottenham aldrig var beroende av att dessa spelare skulle lyckas. Huvudfokuset låg på andra spelare.

Harry Kane är den förste spelaren sedan Henry som gör 20 ligamål tre säsonger i rad. Ett otroligt facit med tanke på att han missat en hel del matcher på grund av skador. Dele Alli har gått från talang med trollerinummer, till en av världens bästa i sina roller. Eriksen avgör inte bara matcher mot bottenlag numera. Nu är han direkt avgörande i toppmatcher. 

Många fler förtjänar att nämnas. Har du ligans starkaste mittlås, de bästa ytterbackarna, en motor på mittfältet och dina stjärnor levererar, då har du ett lyckat lag. Och hyllas dem som hyllas bör. Det här är Mauricio Pochettions skapelse. Tryggare än nästan alla i sitt grundspel och ändå extremt flexibel.

Det jag återigen vill trycka på är hanteringen av spetsspelarna som redan fanns i truppen. Olika åldrar med olika kvaliteter. I fotbollssammanhang pratas det ofta om vilka spelare som hittar varandra och trivs tillsammans på planen. I Tottenham ser det alltid dynamiskt ut. Pochettions långsiktighet har skapat detta.

Om Tottenham slutar etta eller tvåa återstår att se. Men ligaspelet denna säsong, i synnerhet under våren, har varit en uppvisning. En uppvisning i underhållning som givit poäng - och en förebild för andra klubbar. Det är bara att lyfta på hatten.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln