Vad får kärleken till naturgräs kosta?

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

På måndag spelar Sirius sin andra hemmamatch i Allsvenskan sedan återkomsten till Sveriges högsta liga. Hemmamatchen mot Kalmar kommer bli en fight där Sirius, överraskande nog kommer spela för att hänga på i toppen och Kalmar för att lämna jumboplatsen.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Matchens stora snackis är dock vart matchen kommer att spelas. För studenternas IP, Sirius hemmaplan, är avstängd tills vidare på grund av värdelöst underlag.
 
Kvaliteten på den svenska fotbollen varierar enormt. Men kvaliteten på underlagen varierar ännu mer. Från konstgräsen på Borås, Tele 2, osv. till perfekta mattor i söder och kulliga åkrar i norr.
 
Den allsvenska starten har för varje år blivit något mer tidigarelagd och jämför man årets strat, 1 april, mot 1985, 14 april, så inser vi snabbt att det är två veckor under våren. När gräset har växtvärk och bara ber om att få gro i lugn och ro. Nu säger jag inte att planerna var bättre på den tiden, då det fanns planer som var värre att spela på än Sirius matta hemma mot Blåvitt.
 
Dagens datum är 18 april, 2017. Borde vi inte kommit med än bättre lösning för underlagsbekymret, som uppenbarligen är ett stort problem i vårt kalla klimat. Dagens alternativ till en härligt doftande naturplan är en konstgräsplan, gjord i någon slags plast där något strött hundra tusentals nermalda bildäck på för att inte spelarna ska dra sönder knäna.
 
Men i ärlighetens namn är det kanske en bättre lösning än att låta spelare, publik och arrangör gå ifrån matchen med en endaste tanke: ”Det gick inte att slå en passning på två meter innan bolen for okontrollerat över planen”.
 
Det finns inget som slår en bra naturgräsplan och man borde i största möjliga mån se till att de allsvenska matcherna spelas på naturgräs. Men det blir dyrt att arrangera värmeslingor på de mindre arenorna. Det kostar dessutom en förmögenhet att hålla dessa igång och med det facit i hand.
 
Uppsala kommun har nu stängt av Studenternas för all användning. Planen är i för dåligt skick och det finns inget datum för när det kommer gå att spela matcher där igen. På måndag gästas Sirius av Kalmar, en match som eventuellt kommer att spelas i Gävle, 10 mil norr om staden. Inte speciellt roligt för spelare, inte speciellt roligt för fansen och inte speciellt roligt för Allsvenskan.
 
Så i den verklighet vi lever i, 2017 där plasten är vår närmaste hjälp, kanske det är dags att se över Allsvenskans alla planer. Och frågan är: I hur stor utsträckning ska vi kämpa för kärleken till naturgräs och när ska vi ge vika och inse att vår liga, tyvärr, kommer vara tvungen att spela på konstgräs tills bättre lösning kring underlagsfrågan har framtagits?

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln