Ett vansinnesdåd

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Stockholm blev i fredags ett mål för terrorismen. Ett vansinnesdåd längs en av Sveriges folktätaste gågata som skulle kunna sätta skräck i vem som helst – men inte i oss. En enad nation hade bestämt sig för att kärleken skulle besegra ondskan. Och så hade även idrottsvärlden.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Göteborg och Stockholm brukar sällan vara en bra kombination när det gäller idrott. Åtminstone inte bland supportrarna. Men det Häcken gjorde under lördagen var större än sporten och städernas rivalitet.
 
Med ett inlägg på sin hemsida öppnade de upp sina armar och välkomnade Djurgårdssupportrarna och betalade tillbaka för det som Stockholmarna gjorde under fredagen.
 
När ni kommer in på arenan bjuder vi på kaffe innanför entrén och vi kommer att göra allt vi kan för att öppna upp vårt hem för er, likt ni de senaste dagarna öppnat upp era hem för våra medmänniskor.
 
Så skrev bland annat Häcken på sin hemsida. I en tid av ökat våld och oroligheter är ett tack mer värt än någonsin tidigare. Ett tack skapar förståelse, som skapar gemenskap, som skapar kärlek, som skapade fotbollen och tillslut lever vi vidare, starkare än någonsin och med stärkta demokratiska värderingar.
 
Man tror inte att detta kan hända oss. Men när det väl gör det blir man tagen av att se den gemensamma krishanteringen. Folk släppte allt för att hjälpa skadade, folk öppnade upp sina hem för främlingar, polisen sprang rakt in i faran utan att tvivla, sjukvården var snabbt på plats med över 20 operationsteam, förskolelärare satt kvar på skolorna och inväntade föräldrar som fastnad i den stillastående trafiken.
 
Och på Hisingen bjöd Häcken Djurgården på ett varmt välkomnande, och på samtliga allsvenska arenor under helgens omgång kunde vi se hur lagen och supportrarna hedrade de omkomna.
 
När jag under lördagen vandrade vid Drottninggatan, där attentatet skedde, var det ingen rädsla bland de tiotusentals personer som samlats där. Ingen var rädd, alla var enade om att stå upp för samhället och demokratin.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln