Bojkotta för lika villkor

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

På fredag inleds hockey-VM i Plymouth, USA. Tjejerna ska göra upp om den åtråvärda pokalen, som på damsidan anses mycket högre värd än på herrsidan. Vad som skakar hela turneringen är att den regerande mästaren ser ut att missa mästerskapet, till följd av ett rimligt krav med orimliga svar.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Damidrott kontra herridrott. Överlevnad kontra glamour. Det är vad skillnaden inom många idrotter handlar om. Och nu vägrar USA:s tjejer gå med på att fortsätta bli illa ekonomiskt behandlade.
 
Det är få idrotter där kvinnor kan mäta sig med män, rent ekonomiskt. Inom de största idrotterna är kanske skidåkningen det bästa exemplet på en idrott som har kommit långt i att göra villkoren lika för alla.
 
Exempelvis så drog Heidi Weng in mest prispengar av alla längdskidåkare under säsongen som gick.
 
På fredag drar tjejernas hockey-VM igång och USA hotar just nu med en bojkott. Anledningen är de snedfördelade lönerna mellan män och kvinnor som spelar hockey i USA. Sedan tidigare har landslaget legat i en konflikt med förbundet och har under en 15 månaders lång förhandling inte kommit fram till någonting. Detta har bidragit till att tjejerna nu sätter hårt mot hårt. Ingen deal, ingen medverkan, vilket skulle vara en stor förödelse för USA. Regerande mästare, VM på hemmaplan, det känns som en lösning måste ske.
 
Förbundet har vägrat backa, men i dagarna nåddes vi också av uppgifterna att herrlandslaget hotar med bojkott om inte tjejerna får bättre betalt. Dessutom har vi sett andra organisationer som tar ställning i frågan. Bland annat har spelarfacken NBA, NHL och MLS visat sitt stöd.
 
Och ärligt talat, vad fan sysslar förbundet med? Här har de ett landslag som aldrig någonsin, i stort sätt, hamnar utanför finalspel i varken OS eller VM. Borde inte de belönas med samma mynt som herrarna?
 
Frågan är inte vad som nu kommer att ske, frågan är varför förbundet tvekar på att bemöta tjejernas krav? Gör om, gör rätt och inse att det faktiskt är 2017.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln