Första gången final

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Så var vi framme vid finalen. Att kalla den grand kanske är en överdrift – men hur som helst så är det en titel som står på spel och när du väl är en av två lag som slåss om den så är den betydelsefull.
 

På ena sidan en kaxig uppstickare som gärna kliver fram och beskriver exakt vad de vill med framtiden. På andra sidan en klubb som vunnit den sex gånger och som alltid pratat om att ta en match i taget.
 
Ni kan historien om Daniel Kindberg och hans Östersunds FK. Hela resan från de lägre divisionerna till en åttondeplats i Allsvenskan 2016. Medan alla andra pratade om hur fantastiskt det var att en nykomling att ta sig till den övre halvan av tabellen redan första säsongen basunerade de rödsvarta själva ut att de kunde bättre, att de borde kommit högre och att nästa säsong kommer bli ännu bättre. De har startat försäsongen med att ta sig till final i Svenska Cupen.
 
De dansade enkelt vidare från grupp 7 med 8–2 i målskillnad och fem poängs marginal ner till Hammarby och visade att de raka orden kanske faktiskt har innebörd och inte bara är sagda för att reta gallfeber på motståndarsupportrar. Att hemmaslå ett Superettan-motstånd i Trelleborg är en sak – att manövrera ut Häcken på Bravida Arena är någonting helt annat. Saman Ghoddos gjorde två av målen då och har nätat fem gånger på lika många matcher.
 
Kalle Holmberg har också spelat samtliga matcher i cupen. Hans målfacit hittills? Nio mål. IFK Norrköping har gjort tretton mål och släppt in ett under de tre senaste matcherna. Ett hyfsat betyg för ett lag som började med två oavgjorda resultat. Det har varit två matcher där Norrköping haft initiativet, bollinnehavet och chanserna – det har varit en match där inställning gick före skönspel. Alla tre har slutat i vinst. Det är ett styrkebesked.
 
Två lag som vill spela sin typ av fotboll med två anfallare i form. Först ska det lottas om vart den där finalen spelas den 13:e april 2017. Sedan ska vi spela två omgångar i Allsvenskan. I omgång två kommer finallagen att mötas. En förmatch, en uppvärmning, en värdemätare – det lag som vinner den kommer att ha fördel trots att en final alltid är en final där det mesta kan hända oberoende av tidigare prestationer.
 
Svenska Cupen har länge setts som en biprodukt. Någonting som funnits där av gammal vana och trisstess. Det har tagit ett tag att sätta det inte längre nya formatet. Bort med utslagning direkt, in med gruppspel under försäsongen. En utskälld cup har bidragit till tävlingsmatcher under försäsongen och fler intressanta matcher för lag som annars inte får någon tid i rampljuset.
 
Jag vill tro att den börjar bli accepterad, att synen på den förändras. Inte nödvändigtvis för att den ska bli störst i världen, utan snarare för att den ska placeras på ett sätt där den behövs. Och jag tror att den har hittat sin plats nu. När den största delen av den spelas innan seriespelet drar igång kanske också finalen borde spelas då. Som ett startskott på fotbollsåret. Nu knycklas den in mellan två omgångar där den istället riskerar att försvinna i den allsvenska extasen. Nästa helg spelas det träningsmatcher runt om på de svenska arenorna. Varför kunde veckan innan premiären inte fyllas med finalspel?
 
Svenska Cupen 2016/17 började redan för 10 månader sedan. Nu är vi en månad ifrån ytterligare en final. För en är det första gången. För en annan var det 23 år sedan sist. Bara för att Östersund aldrig varit där tidigare innebär det inte att de kommer att skämmas för att göra det som de är bra på. De kommer kliva ut med raka ryggar med blicken på klubbens första titel. IFK Norrköping har växlat upp och leds av en kapten som ska komplettera ett SM-guld med en cupvinst.
 
Det känns att det börjar närma sig. Snart är vi där. Både på premiärdatum och cupfinal.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln