Mellan öst och väst

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Om Europa varit den stora fotbollsscenen sedan urminnes tider så börjar jättarna runt omkring röra på sig. De har funnits där tidigare men det är först nu när den centrala punkten för pengar och makt vill expandera som den andra världens öppnas upp. Och de kommer anfalla från båda öst och väst.
 

Det fanns en tid där Ballon d’or bara delades ut till europeiska spelare. Både Tyskland och England hävdar att fotbollen är deras och det är nere på kontinenten som de stora pengarna alltid hämtats in. 2010-talet har visats sig vara en helt ny tid. Spelarna flyttade till Ryssland och Kina för att tjäna ännu mera pengar samtidigt som de försökte övertyga båda sig själva och andra att ”det är ett spännande äventyr”. Indien gjorde en storsatsning på sin inhemska liga och lockade falnande stjärnor till Asien. Korttidskontrakt, ytterligare ljus i strålkastarnas sken och en extra check som tack för hjälpen.
 
Nu är det inte längre bara föredettingar som väljer annorlunda ligor, länder och fotbollskulturer. Oscar lämnade Chelsea för Shanghai FC och André-Pierre Gignac gick till mexikanska Tigres. Kanske är det ett försök till en quick fix att öka intresset för fotbollen i hemlandet – eller så är det för att européerna ska upptäcka någonting annat än EM, Champions League och att slentrianmässigt följa de största ligorna.
 
1993 grundades Major League Soccer – tre år senare spelades den första säsongen. I ett land där baseball, basket, hockey och amerikansk fotboll alltid varit störst har intresset för den andra delen av fotboll också växt. Så hur gör man för att amerikanarna skulle vända ögonen mot en sport som spelades med fötterna? De värvade dit en av de största fotbollsspelarna i sitt gebit till andra sidan Atlanten. 2007 landade David Beckham i Los Angeles och ritade om kartan för ett helt land. Han gick från att vara en galactico i Real Madrid till ett affischnamn för en liga som skulle expandera och exploatera. Sedan dess har en rad stora namn passerat gränsen till USA. Steven Gerrard gjorde en vända i LA Galaxy, Andrea Pirlo, Tim Cahill och Frank Lampard spelade i nykomponerade New York City som just nu tränas av Patrick Viera.
 
När Zlatan Ibrahimovic sommaren 2016 lämnat PSG var MLS och USA ett huvudspår. Det sas att han skulle ta en plats i det lag som David Beckham skulle grunda. Det viskades om närheten till Hollywood och filmprojekt och det sågs på många sätt som en möjlighet att runda av karriären för att också sakteligen jobba sig in i en ny bransch. Ett namn och ett ansikte som definitivt skulle dra blickarna över havet. Nu blev det ju inte riktigt så. Den reslige svensken flyttade till Manchester och har tagit de brittiska öarna med samma storm som han tagit alla de andra ligorna och länderna han trampat in över. Till sommaren går det där kontraktet ut och redan nu börjar det tisslas och tasslas om vad som egentligen kommer att hända.
 
På ena sidan kastar Kina pengar över spelare som om det vore skräp. Nu känns det som att USA vill markera och visa att de minsann också vågar öppna upp plånboken, signera bankböcker och satsa stort. De som går i bräschen är samma klubb som för tio år sedan plockade in Posh Spice modeikon och fotbollsspelare till man. Tidningar skriver om att det ”finns en realistisk chans” att Zlatan Ibrahimovic spelare i LA Galaxy kommande säsong – för en summa på 165 miljoner per år. Om det stämmer eller inte, eller när eller om det händer så skulle de få ett starkt varumärke som hjälper fotbollen och ett sätt för Zlatan själv att stärka sig själv utanför sporten.
 
Ett tecken på att fotbollen är en fusion mellan företagande och sport, att spelare bygger historier kring sig själva och att pengar är det viktigaste av allt. Det händer i öst, det händer i väst och det händer precis där vi befinner oss nu.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln