Tre gånger ett case

Av Måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Utan att romantisera en inhemsk cup som spelas tidigt på säsongen så går det att konstatera att en del favoriter redan åkt ur, att en del gått vidare och att största skrällen inte nådde kvartsfinal trots att de var obesegrade.
 

Jag tror många förväntade sig att laget från division 2 skulle vara gruppens slagpåse. 1998 blev Vänersnäs IK Vänersborgs FK – då var de ett mittenlag som spelade i division 6. Åtta år senare tog de klivet upp till division 5 och sedan dess har de bara fortsatt framåt. Och det samtidigt som lokalrivalen Vänersborgs IF gjort en liknande resa. Just de där två möttes i Svenska Cupens första omgång innan VFK slog ut Jönköpings södra i omgång två. Så kom gruppspelet och vad som på förhand såg ut att ha IFK Norrköping som given vinnare och där Halmstad och Örgryte skulle upp i ringen och störa lite.
 
Arameisk-Syrianska, Ytterhogdal och Norrtälje kammade noll – Nyköping fixade en poäng. När cupen blev en försäsongslunk så såg västgötarna till att påminna fotbollssupportrarna att det faktiskt spelades lite fotboll även i Vänersborg.
 
2–2 mot Halmstad i premiären. Äh, ett halvmotiverat bortalag mot ett Vänersborg som vill visa upp sig? Skrällar kan hända, en poäng har de i alla fall. 2–2 mot IFK Norrköping. Ytterligare en skräll alltså och Valon Gashi målskytt igen? Honom kanske man ska ha koll på. 3–1 borta mot Örgryte. Hatten av och fyra mål på gruppspelets matcher för Gashi.
 
Som Jens Fjellström predikar om. En gång – ingen gång. Två gånger – kanske. Tre gånger – du har ett case.
 
Vänersborg tar med sig en seger och två kryss från grupp 2 – trots allt ett imponerade resultat. Och likväl så stannar cupspelet redan i början av mars av anledningen att IFK Norrköping gjorde fler mål. Det går att prata om att varken Halmstad, Norrköping eller Örgryte gjorde sina bästa insatser men Vänersborg ligger i samma fas när det kommer till matchning och försäsong. Det tar inte bort det faktum att de spelar i både en och två divisioner än de andra lagen i gruppen. Händer det tre gånger så handlar det om någonting annat än tillfälligheter. De har överraskat men de har också gjort det bra.
 
Efter två raka mittenplaceringar i division 2 verkar det som att Vänersborg har rotat sig fast i den fjärde högsta serien. I år har de dessutom sällskap av Idrottsföreningen på samma arena. Det kanske inte är den mest glamourösa och flådiga division som det svenska seriesystemet kan mäkta med och det kanske är en nivå mitt emellan bredd och elit – men Vänersborgs FK har öppnat 2017 på ett sätt jag misstänker de inte ens trodde på själva. Och inte någon annan heller för den delen. Letar du efter nyheter kring Vänersborgs FK så är ordet skräll överrepresenterad. När Jönköpings Södras respass dyker upp är rubriken ”cupfiasko”.
 
Det är svårt att inte framställa de här historierna i ytterligare sagolika dager. Men ibland behövs det uppstickare för att skaka liv i det vardagliga.
 
I går kväll lottades kvartsfinalerna av Svenska Cupen. Vänersborg är som bekant inte med där, men jag är ändå nyfiken på vad de hade kunnat ställa till med – bara för att stanna kvar i ”tänk om”-tankarna bara en liten stund till.

/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln