”Å vad gör du på riktigt då?”

Om den underbara ideella kraften inom idrotten

Den där känslan… när en av klubbens knattespelare kommer fram och kramar om mig efter en avslutad miniturnering och med glädjefyllda ögon bubblar ut att ”- Det här var den roligaste förmiddan i hela liiiiiivet!” DEN känslan, den belöningen, är svår att sätta ett monetärt värde på.
 

Etiketter: helgkrönikören

Alla vi som deltar i föreningslivet med ideella krafter vet vad jag pratar om. De ideella insatserna är själva livsnerven för att det hela ska fungera. Och det är härligt att engagera sig och att få vara en del i en helhet. Och vi är många som gör det! Det läggs ner 1000-tals timmar av ideellt arbete runt om i våra föreningar, varje dag, året om. Vilken GRYMT viktigt och fantastisk insats det är!

Att ge tillbaka till idrotten av sin tid (och kanske även lite erfarenhet och kunskap) under en eftermiddag, en helg eller under några timmar i hallkiosken och få betalt i form av att ha varit en del i ”den roligaste förmiddagen” i någons liv – det är häftiga grejer det!  För denna ”Någon” har kanske just den här förmiddan sitt första riktiga möte med idrotten. Så kanske har du, genom din ideella insats, varit med om att starta upp en lysande idrottskarriär eller i alla fall ett livlångt idrottsintresse. Kanske har du varit en möjliggörare till att denna ”Någon” i sin tur kommer att engagera sig och ge tillbaka av sin tid, för att någon annan ska få en bra förmiddag.  Osv osv. Bollen är i rullning….

Kom ihåg att sätta upp den bedriften på ditt CV!

När jag i mitt vardagliga arbete ska rekrytera och anställa någon, ser jag det som en stor merit om personen i fråga varit aktiv inom föreningslivet. För mig är det ofta ett gott tecken på att personen är engagerad, förstår styrkan i att ge-och-ta och är bekant med  att alla krafter behövs när man jobbar för ett gemensamt mål.

Jag har ibland mötts av kommentarer som " - Gör du allt det där jobbet utan att få nåt betalt?” då man kommer tillbaka till arbetet på måndag morgon, lätt sliten efter att i helgen råddat en turnering med 1500 spelare, agerat speaker och burit bollkassar. Att få betalt för erlagd insats är väl enkelt uttryckt själva definitionen av ett jobb. Och som sagt – jag tycker att man får bra betalt för erlagd insats även av ideellt arbete – om än inte i kronor och ören.  Men det är väl ungefär som när fru Storch frågar reseledaren i Sällskapsresan om ” -Vad gör du på riktigt då?” när de konstaterat att han jämt får vara i solen, ha det roligt och göra det han tycker om. Kan det verkligen vara ett jobb det? 

Viktigt att poängtera är dock att det, enligt mitt tycke, är helt avgörande för idrottSverige  att föreningar som vill lyckas lånsiktigt och brett,  får möjlighet att avlöna och arvodera ett kansli, cupgeneraler, tränare och ledare osv. Att detta blir avlönade jobb är en stor del i att skapa ett hållbart föreningsliv.  Lyckas man dessutom i en förening skapa en miljö och atmosfär av att man VILL vara med och bidra och skapa goda förutsättningar för det ideella arbetet, ja då har man ett vinnande koncept. Det tror jag är en av de viktigaste byggstenarna i att fortsätta förvalta och förvara vår fina föreningstradition som, enligt mitt tycke, är en så viktig del i vårt samhälle.

För mig är det ideella arbetet inom min förening något av de mest ”riktiga” jag sysslar med. Och lönen får som sagt gärna vara den där kramen från en glad knattespelare!


/Åsa Petersson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln