Två karriärer i ett och samma avslut

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Hoppsan, wow, jippi, eller hur ska man utrycka sig?
 
Tobias Hysén verkar vara i storform inför säsongen. Jiloan Hamad är tillbaka i Allsvenskan, men inte i Malmö, utan i Bajen. Andreas Isaksson var det stora utropstecknet – tills att bästa kompisen skrev på.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Ja, men var det inte lite för självklart? Lite för hugget i sten, rutat i ett mönster, sytt i sömmar, linjerat i vägen och kommer bli en helt perfekt summering från två stora karriärer nermalda i en.
 
Andreas Isaksson och Kim Källström, två spelare födda under samma tidsepok - ”Zlatan Ibrahimovic”. Ända sedan tidiga år i juniorlandslagen har de fått stå i skuggan av den store Zlatan. Men tillsammans har de alltid hållit ihop och ska nu summera två karriärer i ett sista kapitel.
 
Sommaren 2001 återvände Isaksson till Sverige efter ett par år i Juventus ungdomsverksamhet och en säsong i a-laget. Ett halvår därefter blev han för första gången lagkamrat med Kim Källström, som lämnade Häcken för Djurgården.
 
2 januari 2004 skrev Kim Källström på för Stade Rennais. 1 juli samma år skrev Andreas Isaksson på för samma klubb och för första gången blev de lagkamrater utanför Sveriges gränser.
 
Sedan tidiga år i landslaget har de alltid delat rum på landslagslägren. Förutom de gångerna i början som ”Isak” bodde med Zlatan och Ibrahimovic hotade med att kasta ut både Isak och hans säng genom fönstret om han fortsatte ha synpunkter på att Zlatan pratade i telefon på rummet.
 
Isaks och Kims relation har utvecklats till en ”bästa kompis-relation”. De har funnit varandra så bra att när Sverige skulle åka till EM i somras erbjöds alla spelare varsitt rum, men Kim och Isak svarade att de gott kunde spara på ett av rummen, då de tänkte bo ihop.
 
Två säsonger ihop i Stade Rennais, sedan försvann Isak till Manchester City och Kim till Lyon. Därefter har deras vägar enbart korsats på landslagssamlingar. Men så hände något. Under augusti månad i fjol skrev Isaksson på för Djurgården.
 
Antagligen såddes ett frö i huvudet på Källström, som precis skulle påbörja sin andra säsong i schweiziska Grasshoppers. Ända tills för en vecka sedan har jag undrat ”när väljer Kim att avslöja att han kommer vända hemåt? Kommer han vänta till sommaren eller är han för ivrig redan nu?”
 
Och så kom nyheten. Kim och Grasshoppers var överens om att gå skilda vägar. Som vänner. Sanningen? Knappast, va? Enligt schweizisk press är klubben inte helt nöjda med hur Kim hanterat situationen och är rent av lite förbannade på honom.
 
Men vad bryr vi oss om det? Kim har lagt landslagströjan längst in i garderoben och i ärlighetens namn tänker jag inte leta upp någon fulstream för att se Källström lira fotboll i Schweiz.
Nu får han komma hem, återförenas med klubben och med sin bäste vän. Och vi får återförenas med två fantastiska fotbollsspelare som givit oss så många bittra, roliga, arga, glada, miserabla, fantastiska ögonblick av fotbollen. Nu har de kommit hem och bara det höjer den allsvenska statusen med flera hundra procent!

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln