Kapitel 19 - 1980  "Upp igen AIK"

Detta är ett Ett utdrag ur mim bok - "BOLLKÄNSLOR _ Sju decennier fyllda av fotboll", som innehåller totalt 40 kapitel

Av helgkrönikör - Bosse Petersson

Så här inledes kapitel 19 (Sid 109 - 118)...

AIK kom att behålla nästan hela sin trupp och förstärkte med isländske mittfälaren Hördur Hilmarsson och forwarden Atik Ismail från Finland.
Framförallt Hördur kom att bli en central spelare. Han spelade 20 av 26 matcher och hans personlighet och ledarförmåga hjälpte laget igenom en hårt pressad säsong.
 

Etiketter: helgkrönikören

...och så här avslutas det.
Så här skrev jag i vårt programblad inför avslutningsmatchen på Råsunda Fotbollsstadion.


AIK ÅTER I ALLSVENSKAN!

Tänk vad skönt att få skriva dessa rader, trots att en match återstår av årets serie.
VI GJORDE DET!

Under vårt träningsläger i Portugal i mars månad, såg vi de första signalerna på att vårt lag skulle bli att räkna med. Under Portugalsolens varma strålar sa det plötsligt klick och början på ett fint förhållande var ett faktum.
Träningsveckan på Algarvekusten gav besked på viktiga punkter. Våra nya spelare Hördur Hilmarsson och Atik Ismail visade sig vara stora personligheter och bidrog aktivt till att skapa stämning och kvalité. Dessutom gav samvaron med nygamla ledartrion Börje Fridlund, Lars Oscar Nilsson, Lennart Hemming mycket positiva intryck som under säsongen ytterligare har förstärkts.
I med- och motgångar har nämnda gäng alltid varit entusiastiska och positiva. STORT TACK FÖR DET!

När vi lämnade Portugal var vi mycket optimistiska, laget uppträde mycket professionellt. Koncentrationen, attityden och spelglädjen lyckades vi behålla och seriestarten blev helt lyckad. Av helt naturliga skäl, fotbollsspelare är också människor, drabbades laget av formförändringar och vi fick uppleva en period med mindre bra resultat.
 
Tio dagars semester och ett sommarläger i Dalarna blev vändpunkten, glädjen, inspirationen och fantasin infann sig åter och därmed ny vind i seglen. Trots ytterligare några korta perioder av trötthet lyckades vi resultatmässigt hundraprocentigt under hösten.

Det finns inga häxkonster bakom lagets enorma prestation.
Receptet är enkelt:
Begåvade spelare som har satsat blod, svett och tårar för att nå målet. En beundransvärd satsning har gett en attitydförbättring - ge allt för seger, bättre kondition och styrka - givit ork för 26 omgångar, bättre försvarsspel - helt avgörande under hösten. Lägg därtill att AIK är det lag som gjort flest antal mål av samtliga svenska elitlag, så ser framtiden ljus ut för detta AIK-lag.

Alla som sysslar med sporten fotboll skriver säkert under på att allt handlar om att just lagarbetet är hemligheten bakom all framgång. Därför vill jag ta tillfället att offentligt tacka alla de som under året ingått i mitt lag.
Stig Bjerkesjö, Gun Johansson, Bengt Andersson, Monica Lyfors på kansliet, fotbollssektionens styrelse, personalen på Fotbollstadion Tord Rignell, Kjell, Sören, och Björn. Solna kommun. Tränarkollegorna ”Lill Garvis”, Gert Brodén, Arne Lundqvist. Läkarteamet Sigge Sigurdsson, Uffe Sundlöf. Materialförvaltarna Rune Wiberg, Erik Lundberg. Övriga supporters ingen nämnd ingen glömd.
 
Som ni ser är det rätt många som kan känna sig stolta idag.
AIK ÄR TILLBAKA tack vare ett förnämligt team-work.
Du som utger dig för att vara AIK-supporter måste inse att stöd i kritiska lägen är en bättre metod än att dela ut skott i ryggen. Men trots allt får du dela vår glädje och med förhoppning om bot och bättring inför allsvenska come-backen.

/Bosse P

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln