Vad är sport och vad är ”hobby” ?

Av fredagskrönikör - André Karring

Det är full rulle och alla skall handla julklappar, fixa julpyntet, hugga granen och så vidare. Mitt i denna stress skall många även träna, sporta eller ha sin hobby. Men vad är en sport och vad är en hobby?
 

Etiketter: fredagskrönikören

Jag hade denna diskussion med en av mina vänner i veckan. Eftersom jag klagade på att tiden inte räckte till så tyckte kompisen att jag inte behövde spela både innebandy och fotboll nu när det är så stressigt med allt som hör julen till. ”Dessutom är innebandy ingen sport” hävdade han. Då började jag fundera på vad som kan räknas till sport. Är schack en sport? Är boule en sport? Måste man bli svettig för att det skall vara en sport? Eller måste man utöva den flera gånger i veckan för att det annars är en hobby? För att inte tala om det nya fenomenet E-sport. Vad är då det?

Denna diskussion urartade och vi kom egentligen inte fram till något vettigt svar. Därför undrar jag nu vad ni läsare tycker. Jag hävdade och gör det fortfarande, för att en sport skall klassas som sport måste den uppfylla två saker. Det skall vara en tävling där någon skall vinna och det måste ordnas mästerskap likt EM, VM eller seriespel. Min vän menade att sport är något som måste utövas flera gånger i veckan och ansåg att E-sport absolut inte är en sport. Man skall, som han sa, ”bli svettig” av att sporta. Vem säger att inte dataspelare blir svettiga? Och hur är det isåfall med dartspelare? Blir det svettiga?

Väldigt svårt att få ett vettigt och bestämt svar på hur det ligger till. Men har du inte annat att göra i dessa juletider, så får du gärna hjälpa mig lösa denna fråga.


Trodde du jag skulle glömma listan? Inte en chans. Som vanligt börjar jag med att hissa, för att sedan fnissa och till sist dissa.

Att hissa denna vecka var inte svårt. Cristiano Ronaldo. Han blev dissad på denna lista för några veckor sedan på grund av misstänkt skattefiffel, men är man världens bästa fotbollsspelare är det svårt att inte prisas även här.


Som Djurgårdare känns det extra roligt att få fnissa lite åt AIK just nu. Vad händer där? Alla bara avgår. Varför? Vem kan man lita på? Vilka ligger bakom dessa beslut i slutändan? Otroligt underhållande att följa med är det i alla fall.

Dissen denna vecka får VÄDRET. Här på Åland är det absolut ingen snö. Vad händer?! Man kan inte fira jul utan snö! Oavsett om Ernst är på TV, om det är Vinterstudion varje helg, julgran, julmat och allt annat så blir det ingen stämning om inte snön kommer. KÄMPA SNÖN!


Tack för att du läste och God Jul. Vi hörs igen 2017.


/André Karring

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln