Fördomarna fick vatten på sin kvarn

av tisdagskrönikör - tobias dahlberg

Den 23 februari, 2014, Ryssland. OS-hade hamnat i ett land med tveksamma värderingar, som krävde världens förståelse och respekt för deras mänskliga förtryck. Under två veckor tolererade vi deras värdskap, ändå fanns det anledning att höja på ögonbrynen lite extra.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Det blev inte det OS som Ryssland hoppats på. Medaljerna hade uteblivit och vreden var stor hos värdnationen. Just söndagen den 23 februari avslutades de Olympiska spelen med trippel ryskt i täten av femmilen. 
 
Alexander Legkov studsade upp för sista backen inför stadion. Han hade då skidat ungefär fyra mil och nio kilometer, men såg inte ens berörd ut i sista delen inför målfållan. 
 
Jag minns hur jag ställde mig upp i soffan och utbrast att den där mannen måste var dopad. Därefter gled två andra ryssar i mål och värdnationen lade beslag på alla tre medaljerna. 
 
Jag minns också hur jag ifrågasatte mitt egen beteende. Varför skulle Ryssland vara dopade för att de äntligen fick det att lossna, att de äntligen vann medaljer? Hade det varit tre norrmän i täten hade jag aldrig ifrågasatt det. 
 
Ända fram tills idag har jag brottats med fördomar om Ryssland. Nu får mina fördomar vatten på sin kvarn. 
 
Året 2016 har varit ett mörkt år! Många människor har tvingats lämna vår värld till följd terrordåd, naturkatastrofer och en dåre har lyckats bli president för USA. Och i sportsliga sammanhang tar Ryssland det stora skampriset. 
 
Visselblåsaren Jelena Isinbajeva deklarerade tidigare hur systematisk doping ägde rum i Ryssland. Det ledde till att samtliga friidrottare från landet stängdes av från OS i Rio. Arbeten kring att avslöja hur Ryssland går tillväga för att skapa idrottsstjärnor har fortsatt efter sommaren och nått nya höjder. 
 
I veckan dök nya uppgifter ner vid vårt middagsbord. Självaste sportministern i Ryssland har beordrat systematisk doping.
 
Det avslöjades hur Ryssland bytte ut urinprov under OS för att mörka deras dopade idrottare. Detta beordrades från en av landets högsta personer, självaste sportministern och mannen som studsade upp för sista backen av femmilen var ett utav Rysslands dopingobjekt. Han hade via laboratoriet blivit en guldmedaljör.
 
Vad kommer detta leda till? Kommer Bode Miller få sin vilja igenom och låta dopingen släppas fri? Hur ska vi någonsin få en ren idrottsarena igen? Vad skulle hända om vi stängde av Ryssland från all idrott tills de kan övertyga oss om att de tävlar på samma villkor? 
 
Ryssland är inte världens enda dopinghärva, men garanterat den största! Något som måste stoppas innan ungdomar börjar se doping som en väg till framgång!  

//Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln