”Talanger lånar – genier stjäl”

Av torsdagskrönikör - Nils Montan-Lund

”Talanger lånar – genier stjäl”, ett berömt citat som brukar tillskrivas författaren och dramatikern Oscar Wilde. Det råkar också vara en perfekt inledning på den här texten, där jag tänkte dela med mig av det absolut bästa råd jag någonsin kan ge en tränarkollega.
 

Det här kommer nämligen att handla om hur just du kan föra utvecklingen framåt. Fotbollen är precis som vi människor: långt ifrån fulländad. Den är nog, liksom Othello och Schack, helt omöjlig att bemästra helt. Men vi kan alltid göra den lite bättre. Och det börjar med oss själva.
 
Det absolut bästa jag någonsin har gjort är att, håll i er nu, noggrant studera andra idrotter. Både lagidrotter och individuella idrotter. Varför? Jo, för att här finns massor att lära sig och massor att stjäla till fotbollen. Med öppet sinne och med målsättningen att ta med sig nya influenser kommer du bli förvånad hur mycket du kan hitta i allt från tennis till kanotpolo.
 
Jag har registrerat mig på utskick för olika träningssidor för de mer kända lagidrotterna och sedan försökt på egen hand sätta mig in i de lite smalare sporterna. Ja, vet ni. Det finns till och med sådant vi kan ta med oss från Schack. Inte minst de strategiska tankarna – det går att översätta flera av dem till fotbollen och vips har en ny värld öppnat sig.
 
Förut fokuserade jag väldigt mycket på ishockeyn och handbollen. Både vad gällde träningsupplägg och taktiska manövrar. Det är två idrotter som finns väldigt nära till hands och som är väldigt bra och öppna för att dela med sig. Just nu sätter jag mig in i landhockey, basket och återigen: schack. Döm om min förvåning: här finns det guldgruvor.

Naturligtvis är det bra att i grund och botten ha en bra tränarutbildning i sin huvudsport, det underlättar på sätt och vis själva översättningen från en annan idrott till den egna. Det bästa är om du dessutom har förkovrat dig i andra fotbollsmetoder än den vi har på hemmaplan.
 
Vissa kommer kanske att hånle lite oförstående åt ditt håll, men du behöver ju faktiskt inte berätta varifrån du hämtat din inspiration. Eller rättare sagt: stulit den.
 
En man som ständigt är i ropet just nu är Pep Guardiola. Det finns en berömd historia, där han pratade med klubbens tränare för de yngre barnen och frågade hur de tänkte när de skulle sätta igång spelet. De blev själva lite frågande till varför han frågade just dem, men Pep hade fattat: Man kan hitta nya idéer där man minst anar det, så länge man är nyfiken. Jag lovar att han hittade saker att stjäla även där.
 
Så när du nu har lite julledigt, passa på att förkovra dig så mycket det någonsin är möjligt. Läs på, titta på spelet, analysera och översätt.
 
Har du möjlighet kan du ägna dig åt en av mina favoritsysslor: Prata med duktiga tränare inom just sin idrott. Lyssna på deras resonemang, ställ motfrågor och vara lite kritisk för att nå till själva kärnan. Får du chansen att diskutera ledarskap med företagsledare, med förskolepedagoger, lärare m.fl är det förstås också något du bör ägna dig åt för din och fotbollens utvecklings skull.
 
Det är den absolut bästa presenten du kan ge dig själv, dina spelare och din idrott. Ge det en chans. Du kommer att tacka dig själv.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln