Talang vs atlet – hur väljer man rätt?

Av helgkrönikör - Nils Montan-Lund

En ständigt återkommande frågan är den om talang. Hur hittar man en sådan, vilka kriterier ska man basera sina bedömningar på, eller är det ens möjligt och i sådana fall när?
 

Etiketter: helgkrönikören

Frågan är alltid aktuell, eftersom det i så många steg i så många klubbar görs ett urval av spelare, som kan börja redan när spelarna är i 7-årsåldern. Oavsett om barnen är så små, eller befinner sig i de tidiga tonåren, så är det ofta en klassisk fälla man faller i. Eller kanske rättare sagt: en frestelse man faller för.
 
Det handlar om det fysiska urvalet. Jag har sett otaliga exempel på lag som plockas ihop på 5-manna, 7-manna, 9-manna och inledningen av 11-manna som bygger på just det fysiska urvalet. Spelare som idag är atletiskt överlägsna och därför vinner matcher för stunden. Naturligtvis kul för stunden för de inblandade, som får lyfta pokaler. Men på sikt kan det vara förödande både för dem själva och omgivningen.
 
I en artikel på Yahoos brittiska sportsidor besöker journalisten Andrew Gaffney Portos barn- och ungdomsverksamhet och pratar med chefen över denna, Joao Teixeira. Gaffney kommer med frågan: ”Var går England vilse i sina försök att utveckla unga fotbollsspelare?”. Både frågan och Teixeiras svar kan direkt appliceras på den svenska barn- och ungdomsfotbollen.

Så här säger Joao Teixera:
- I unga åldrar är det väldigt lätt att förväxla en fotbollstalang med en bra atlet. Särskilt om de spelar mot mindre, tunnare motståndare. Fokus hamnar på den större, starkare spelaren som dominerar matchen.

Han fortsätter:
- Det vi försöker göra är att titta efter de andra, de som spelar med ögonen på spelet. Som anpassar sin position efter var bollen, medspelarna och motspelarna befinner sig. Men också deras teknik och rörelsemönster. Vi analyserar de möjliga lösningarna som finns tillgängliga för spelaren. Även om de gör fel ibland, så är det faktum att de letar efter olika lösningar det viktiga.

Jag blir så glad och vill stryka under varje ord. Inte minst formuleringen ”de som spelar med ögonen”. Det är ju här vi, liksom England, irrar bort oss. Vi fokuserar på atleterna och missar talangerna. I nästan alla led. Från klubb- och distrikts- till landslag. Med det inte sagt att en atlet inte kan vara en talang i fotboll, men ni förstår poängen.
 
Han pratar också om hur många gånger man inte sett unga yttrar springa runt som huvudlösa höns, som hamnat där enkom på grund av sin extrema snabbhet.  Och de har kanske gjort det på bekostnad av den riktiga fotbollstalangen.
 
Under träningspassen som den brittiska journalisten får bevittna hör han ofta: ”om du har bollen, kontrollerar du matchen” och Joao Teixeira utvecklar varför.
- Vi tror också att om du spelar en vacker, attraktiv fotboll så kommer de att lära sig mer av det än av ´rush´-fotboll.
 
För den som är sugen på att själv dyka ned i FC Portos filosofi för sin ungdomsverksamhet så hittar ni den mycket läsvärda artikeln här: https://uk.sports.yahoo.com/news/where-england-going-wrong-comes-110409663.html

Mycket nöje!

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln