Konsten att välja rätt klubb

Av helgkrönikör - Sladjan Osmanagic

Livet består av en rad val, både privat och arbetsmässigt. Det handlar om både
Enkla och svåra val. För en fotbollspelare handlar det också om val. Att välja rätt
För sin karriärs skull. Väljer man fel, kanske det inte blir någon karriär alls. Det jag syftar på är konsten att välja rätt klubb. Tämligen viktigt. Det svåraste valet för en spelare idag är när han eller hon väljer att lämna Allsvenskan för spel utomlands. Mycket står på spel. Och mycket kan gå fel. Det finns väldigt många exempel på det senare, men färre exempel på toksuccé när en spelare går från allsvenskan för spel utomlands.
 

Etiketter: helgkrönikören

Fredrik Ljungbergs övergång från Halmstad i slutet på 90-talet till Arsenal är, som jag ser det, det mest lysande exemplet på en lyckad övergång för både spelare och klubb. Ljungberg var i Arsenal i princip resten av karriären och han blev i princip ordinarie när han kom till Norra London. Om vi backar tiden var det inte många som trodde att Ljungberg skulle ta en plats, men det gjorde han. Googla hans debutmål för Gunners. Freddie började bygga sin legendarstatus direkt med ett konstmål mot Manchester United.
 
Emil Forsberg har haft en fantastisk utveckling som fotbollspelare och är idag landslagets absolut viktigaste spelare offensivt. Både far och farfar Var Allsvenska spelare så visst fanns förutsättningarna där från början. Förutom att Emil imponerar på plan så imponeras jag av hans klubbval så här långt in i karriären. Han gick från Giffarna i Sundsvall till Malmö FF. Där blev han svensk mästare och hann med två Champions League gruppspel med de ljusblå.
 
Dags för nästa kliv i karriären. Spel ute i Europa. Vilken klubb väljer man? De flesta unga spelare vill självklart ha speltid. En tränare som tror på dig och ett lag att utvecklas i och utvecklas med. Emils val förvånade många och dömdes ut av många ”experter” i Sverige. Två punkter var centrala: En klubb i Tysklands andradivision och ägt av Red Bull. Från Cl till Red Bull. Emil visste vad han gjorde när han gick på sin magkänsla. Klubben satsar på unga spelare som har stor utvecklingspotential. Klubben har fantastiskt bra organisation och faciliteter. Sedan Emil gick Till klubben har de gått upp i Bundesliga och ligger i skrivande
stund delad etta i tabellen med Bayern M som vunnit 17 av de 30 senaste mästerskapen i Tyskland. Så visst kan man tycka det är kul att Bayern har en ny utmanare, dessutom från Leipzig i före detta Östtyskland.
 
Hittills i karriären har Emil fattat rätt beslut i konsten att välja rätt klubb. Hoppas fler svenska spelare lär av honom.
 
 
/Sladjan Osmanagic
Spelbloggare.se

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln