En prestigelös VM-satsning

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Frankrike fick sin revansch. Den 19 juni 2012 gjorde Zlatan det där magiska EM-målet som satte käppar i hjulet för fransmännen. Som i och med förlusten slutade de på en andraplats i gruppen bakom Spanien. Därefter blev det respass ur kvartsfinalen mot Spanien.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

På fredagskvällen fick så Frankrike sin revansch, när de ställdes mot Sverige för första gången sedan den där sommarkvällen i Kiev. Och hade det inte varit för Olsens måndagsexemplar av handskar hade Sverige haft stora möjligheter att återigen stoppa den franska framfarten.
 
Janne Andersson förlorade sin första match som förbundskapten men vann ett förtroende.
 
Trots att Sverige tappade 1-0 till 1-2 var det något av det bäste vi sett från Sverige sedan kvällen i Kiev. Under Jannes fyra första matcher har kvaliteten stegrat i hög grad och så här bra har vi inte sett Sverige sedan kvartetten Henke Larsson, Zlatan, Ljungberg och Allbäck lirade fotboll tillsammans i mitten på 2000-talet.
 
De unga spelarna har börjat blomstra och kanske kunde Anderssons tajming inte varit bättre. En Emil Forsberg som går från den ena klarheten till den andra i sitt Leipzig som leder Bundesliga tillsammans med Bayern München.
 
Victor Nilsson Lindelöf som aldrig varit bättre i sin karriär och som inte ger oss någon anledning och tro att hans utveckling ska dala.
 
”Vänsterbacksproblemet” som inte längre är något problem. När Martin Olsson inte kan spela finns både Wendt och Augustinsson som backup. Den sistnämnde med en peak och utvecklingskurva i samma riktning som Lindelöfs.
 
Samtidigt som spelarna fortsätter växa i sin landslagsroll gör även ledarstaben det. Scoutingen verkar funka perfekt och det tack vare ”omhändertagande av fotbollskunskap”.
 
Som förbundskapten är det svårt att stå för allt på egen hand. Där behövs också hjälp från ovan. Med ovan menas de personer som varit med tidigare och som redan bevisat sin storhet inom sporten.
 
Med Lasse Lagerbäck som bollplank och Tom Prahl på resa i Europa blev fredagens match precis som vi önskat, bortsett från resultatet, som i slutändan dock är det enda som räknas.
 
Tom Prahls uppgift under hösten har handlat om att scouta vissa motståndare. En utav dem var just Frankrike och man måste säga att han lyckades väl. Under de 90 minuterna mot Frankrike såg det, med undantag för två situationer, prickfritt ut. 
 
Janne Andersson har fått de svar han önskat och det svenska folket verkar ha något större tålamod med honom än med Hamrén som fick kritik innan första träningen ens startat.
 
Andersson är prestigelös. Det bevisar han genom att ta hjälp från de stora fotbollstänkarna, som vet vad Sverige behöver.
 
Med den här utvecklingen kan vi förhoppningsvis boka in sommarsemestern 2018 redan om ett år. 

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln