Trotsar turneringsförbudet

Av helgkrönikör - Anna Bogren Dalberg, Piteå Summer Games turneringskoordinator
 

Varför väljer ni att ha resultat för 10-årslagen och uppåt, trots beslutet som klubbats igenom hos SvFF?
- Vi har valt att arbeta efter det tävlingsreglemente och upplägg, som vi haft under de första 27 åren. Vi har inte upplevt att det är hämmande för turneringen, eller dess deltagare hittills.
 

Etiketter: helgkrönikören

Vad tycker ni om beslutet i sig att förbjuda resultat för 11-12-årslag i cuper (med möjlighet till dispens för 12-årslag)?
- Vi förstår i grunden hur man från Svenska FF har resonerat, men tror att man missar hela poängen. Det finns inget motsattsförhållande mellan att aktivt arbeta med Fair Play och att kora segrare.

- Vi har en organisation som är väl förankrad i den värdegrund som vi tagit fram och utvecklat i tätt samarbete med SISU. Vi är trygga i att det arbete som vi gör runt Fair Play är helt rätt och det har dessutom tagit oss till bland annat Italien där vi fick presentera vårt arbete med det Gröna Kortet redan 2014.

- Visst kan det vara jobbigt för stunden att missa en straff, men det är helhetskänslan av turneringen som man tar med sig som turneringsdeltagare. Där har vi ett snitt på nästan 9 av 10 möjliga när våra besökare bedömer oss, och det känns viktigare. 
 
Vilka eventuella reprimander räknar ni med, om ni räknar med några?
- Vi räknar inte med några reprimander.
 
Hur kommer ni att gå till väga om ni får böter (enl tävlingsbestämmelserna)? Betalar ni, eller driver ni ärendet vidare?
- Vi har inte tagit ställning till det scenariot, men spontant är känslan att vi skulle driva saken vidare. Vi har inga egentliga problem med syftet (Fair Play), som tidigare nämnts, men däremot med hur man väljer att hantera det. 
 
Hur arbetar ni just nu gentemot SvFF, andra cuparrangörer osv?
- Vi har täta kontakter med andra turneringsarrangörer, och har lämnat in vår överklagan till Svenska Fotbollförbundet. Problemet för oss är att vi i detta skede marknadsför oss som mest, och det är extremt hämmande att inte ha klara besked att ge till potentiella deltagare om vad som i slutändan ska gälla. - Alla vi har kontakt med indikerar att lag kommer välja att åka till angränsande länder där man ges möjlighet att tävla, och det kan väl aldrig ha varit syftet?
 
Något övrigt, eget/ytterligare tillägg i frågan?
- Vi anser att Svenska Fotbollförbundet agerar på ett sätt som ger en(!) arrangör konkurrensfördel. Vi anser därtill att man från Svenska Fotbollförbundet tillskriver turneringsarrangörerna alltför stor betydelse.

- Det kan aldrig anses rimligt att en tredagarsturnering ska vara rättesnöret för Fair Play, barnrättsperspektivet och värdegrundsarbete. Till synes kanske det är smickrande, men det är sannerligen att missa hela målet. Vi skulle vilja se en gedigen satsning på föreningsutveckling, värdegrundsarbete och ledarskapsutbildningar som är riktad till föreningarna.

- Det är i det dagliga arbetet inom föreningar och lag som grunden läggs för juste spel, gott beteende och kloka ledare, spelare och supportrar. Det har inget att göra med om en match avgörs på straffar eller om en gruppvinnare koras. Har man lyckats förankra en anda av Fair Play i föreningarna så är det helt egalt huruvida man vinner eller förlorar.

- Då blir väl alla vinnare?

/Anna Bogren Dalberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln