Med mixed-lag för en öppnare fotboll

Av torsdagskrönikör - Nils Montan-Lund

Det händer mycket inom fotbollsrörelsen just nu. Under TV-pucken hade SVT en rad inslag med där man pratade om allt mellan vilka modeller man bör använda och nya grepp i fotbollen. Claes Ohlsson, ordförande i Skånes fotbollsförbund var en av de som presenterade nya förslag.
 

Ett av förslagen gällde att spela med mixade lag, pojkar och flickor tillsammans, upp till tolv år. I dag är det knappt förekommande. Huruvida man tänker sig att detta ska vara obligatoriskt eller ej framgick inte. Men det väckte en hel del följdfrågor hos mig.
 
Redan i dag finns ju faktiskt möjligheten för killar och tjejer att spela tillsammans i seriespel, det får vi inte glömma bort. Dessutom har vi verksamheter i dag som inte har antingen flickor eller pojkar, som vid ett eventuellt tvång inte skulle ha en chans att kunna fortsätta. Men, nu varken tror eller hoppas jag att det är i den andan man utreder detta.
 
Men att erbjuda olika alternativ ser jag bara som positivt. Att förutom dagens seriespel också erbjuda rena mixed-serier vore väldigt intressant att testa. Exakt i vilka åldersspann är naturligtvis upp till förbunden själva att avgöra. Att tvinga tjejer att spela fotboll med killar, eller vice versa, blir förstås fel. Men att öppna upp för möjligheten i större utsträckning tror jag är helt rätt väg att gå.
 
Det finns garanterat intresse och även om det med största sannolikhet skulle gå lite trögt i början, känns det här som en sån där punkt där trägen vinner till slut. Där invanda mönster till slut luckras upp och öppnar helt nya möjligheter.
 
Idrotten är väldigt konservativ fortfarande, även om det blir bättre så går det inte direkt rasande fort. Sociala normer och traditioner är svåra att bryta.
 
Därför kan en sådan här idé faktiskt vara en liten draghjälp på sina håll. Det kommer ju på intet sätt att fullständigt revolutionera fotbollen, men det kommer att öppna upp den lite till.
 
Men samtidigt måste vi behålla möjligheten för killar att spela med killar och tjejer med tjejer. I alla fall om vi menar allvar med att fotboll ska vara för alla och att målet är att upprätthålla ett intresse så länge som möjligt. Och vem vet. Om mixed-serier blir vardag kanske det inte blir lika vanligt längre att strikt söka sig könsuppdelade lag så tidigt.
 
Jag hoppas att flera distrikt verkligen tar tag i frågan och vågar pröva. Inte bara i ett år för att sedan lägga ned, utan att man är ihärdiga nog tills det lossnar. Det kommer inte vara lätt, det kommer ta tid och vara enormt tålamodskrävande, men jag är övertygad om att till slut går det och väl där är belöningen mödan värd.
 
Då har fotbollen blivit ännu lite öppnare, skapat ännu fler möjligheter och bättre förutsättningar för allt från acceptans till sportslig utveckling. Ska vi efterleva parollen ”så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt” måste det här naturligtvis finnas med i repertoaren. Samhället utvecklas och det måste fotbollen också göra.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln