Frankrike borta – omöjligt eller?

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Allsvenskan är över för den här gången, den tidiga vinterkylan har lagt sig över Sverige och det är dags för ett nytt landslagsuppehåll. I Paris ska ett ungt och orutinerat svenskt landslag försöka överraska och ta poäng mot de regerande vicemästarna från sommarens EM. Är det överhuvudtaget möjligt?
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Det franska landslaget ”Les Bleus” tog sig som bekant till EM-final i deras eget slutspel men förlorade finalen mot Portugal. Antoine Griezmann var fullkomligt magisk och hela turneringens bästa spelare. Paul Pogba var fantastisk på mitten och man spelade ett fint offensivt spel och lyckades vinna samtliga matcher utom just finalen. Dessutom hade man en Payet i storform som spelade sitt livs fotboll under turneringen.
 
Efter EM startade ett VM-kval där man i första matchen skulle ta tre enkla poäng mot Vitryssland. På BATE Borisovs hemmaarena lyckades inte Fransmännen hitta nätet utan nådde bara 0-0. Men det var borta och i Paris är fransmännen starka. 4-1 mot Bulgarien slutade den enda matchen man spelat i Paris efter EM. Det innebär att man på de senaste åtta matcherna på fransk mark vunnit sju, gjort 17 mål framåt och bara släppt in sex. Sverige står helt klart inför en tuff utmaning.
 
Känslan i det svenska laget känns bra. Trots orutinen, både hos spelare och ledare, andas landslaget morgonluft och känns, åtminstone för min del, hetare och mer intressant än på länge. Robin Olsens fina form håller i sig, ”Vigge” har växt fram till en klippa bredvid ”Granen” och Emil Forsberg levererar poäng efter poäng i toppen av Bundesliga. Dessutom har John Guidetti helt plötsligt gjort mål två matcher i rad i Celta Vigo och närmat sig en ny chans från start i Janne Anderssons landslag.
 
Lustig, Berg och Olsson är skadade vilket öppnar för Ludwig Augustinsson och Oscar Wendt. Jag hoppas innerligt att det är tid för ”Ludde” att visa upp sig på den största scenen. Han presterar på topp vecka efter vecka i både Superligan och i Champions League och måste få chansen i landslaget för att ta nästa steg. Fortsatt fin form hos Augustinsson lär leda till en Tysklandsflytt, kanske redan till januari.
 
Nu laddar vi för fredag och ett positivt resultat i Paris, för visst finns det en chans att ta poäng. Det är ingenting vi ska räkna med, men något vi ska hoppas
 
Heja Sverige,
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln