Nio förlorare i Allsvenskan

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

På söndag går den sista omgången av stapeln och det är dags att summera årets allsvenska säsong. Ett år som blivit en missräkning för väldigt många lag.
 

Etiketter: fredagskrönikören

För ganska exakt ett år sedan skrev jag en krönika om att det fanns väldigt många vinnare i förra årets serie. Storklubbar med resurser, massvis med hunger och kapacitet hos dem bästa och intressanta uppstickare på väg. Sammanfattningsvis var det i alla fall god framtids tro i majoriteten av lagen.

Vad har då skett? Flera klubbar har trampat väldigt snett i år. Alldeles för många. Svårt med identitet, svårt att välja spår. Och en del handlar om dålig tajming. En era som tar slut och luften gick ur för tidigt.

Jag får egentligen bara ihop sex lag som kan bedömas som lyckade efter förutsättningarna. Det är nykomlingarna Jönköping och Östersund, där de sistnämnda med Graham Potter i spetsen uppträtt på ett briljant sätt. Kalmar tog många poäng utan att vara så roliga. Malmö vann guld - svårt att klaga. Kvar finns sedan AIK och Norrköping. Mycket poäng och många bra matcher. AIK har god framtidstro med Norling som gjort det bra men med stora förändringar i spelartruppen att vänta. För Jens Gustavsson i Norrköping har det också varit en lyckad höst med tanke på de blytunga spelartappen i somras. Nu väntar dock en vinter där ett par nyförvärv behövs för att kunna beräknas som guldkandidat inför 2017.

Sedan finns det i ärlighetens namn inte mycket positivt att hämta. Falkenberg och Gefle har legat under strecket från start till mål. Sundsvall och Helsingborgs höst är under all kritik. Hammarby och Djurgården är identitetssökande där båda är i behov av nytänk där det ska tänkas långsiktigt. Elfsborg behöver tänka nytt. Göteborg likaså. Örebro var roliga en vår innan hösten kändes död. Häcken har varit i väntan på en ny tränare sedan augusti. Ni hör själv, det har inte varit så roligt.

Det är lätt att bedöma årets serie som dålig men en kan se det positivt. Kraven är högre idag. Skillnaderna syns tydligare idag än för 20 år sedan. Klubbar har inte hittat rätt och vet inte alltid vad de själva är på jakt efter. Men att kraven har höjts är bra. Förhoppningsvis genererar årets misslyckanden i att vår liga tagit oss längre om ett par år.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln