Från Solna till Eskilstuna

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Så blev det klubbat och klart – AFC United packar ryggsäckarna och flyttar de drygt 12 milen till sörmländska Eskilstuna och öppnar därmed en helt ny dörr i den svenska fotbollsidyllen. På både gott och ont.
 

Samtidigt som det tisslat och tasslats både högt och lågt så kändes det som en dåligt bevarad hemlighet (om det nu var någon hemlighet över huvud taget) att Eskilstuna 2017 också får ett lag i Herrallsvenskan för första gången på 90 år.
 
Köper de framgång? Nä, men de underlättar för sig själva genom att lämna Skytteholm och Solna. Eskilstuna har sitt elitlag på damsidan och med det också Damallsvenskans högsta publiksnitt. Eskilstuna City kommer att bli AFC Eskilstuna och ihopslagningar är ingenting nytt inom fotbollen egentligen. Kanske är det heller ingen slump att det just är AFC United som väljer att ta det här steget. Det är en klubb som varit med om en rad förändringar under 2000-talet. De som först var Café Opera och gick ihop med FC Djursholm, för att sedan slås ihop med Väsby IK:s fotbollssektion och bli Väsby United och därefter AFC United stationerade i Solna – de har inte haft något ordentligt hem de senaste tio åren. Det är något av en historia i sig som det nu skrivs nya kapitel om. Och det är en dörröppnare för att fler lag kommer att ta efter.
 
Dalkurd är ett annat lag som pratar om precis samma sak. CRS-projektet som gick om storebror Brage i Borlänge men där kommunen inte vill rusta upp klassiska Domnarsvallen. En arena som inte håller för varken spel i Superettan eller Allsvenskan. En ort dit Dalkurd kan tänka sig att flytta till? Väsby. Ett lag försvinner – ett lag kommer till. Ett lag som i skrivande stund bara är en poäng från en kvalplats till svensk fotbolls finrum. Det kan innebära att vi 2017 eventuellt har två lag i den högsta serien som valt att byta plats och ort.
 
Uppfriskande eller ett hot mot ett konservativt idrottstänk? Om hela världen konstant globaliseras mer och mer – varför ska fotbollen inte följa efter? Visst finns det också en risk att de mindre klubbarna, som ligger mil och åter mil från de större tätorterna, tvingas in i en urbanisering. Ur ett breddperspektiv så kommer spelarna alltid att spela i de klubbarna som ligger närmst. Och AFC United gör ju egentligen tvärtom. Precis som att IK Sirius kommer att bjuda in Allsvenskan till Uppsala nästa säsong. Fler städer får uppleva elitfotboll.
 
Eskilstuna kommun är större än Solnas dito och i Södermanland kommer de att vara ensamma på herrfotbolls-täppan. Det kan dra ett större intresse till Eskilstuna som kommer att ha två stycken elitlag på en och samma arena. Men vi vet också vid det här laget att det är känsligt att rucka på en klubbs historia. I morgon fyller Eskilstuna City 109 år – AFC United som förening fyllde i juli 11 år. Det finns en berättelse som exemplifierar det där med att radera år av historia. 2002 tog ordförande Ron Noades Wimbledon FC, flyttade hela verksamheten till Milton Keynes och skapade MK Dons. Med sig tog han 113 år av historia och gjorde det till sin egen.
 
För det AFC har satt igång är ingenting annat än en elitsatsning där pengar och poäng är det som räknas. Därför finns det alltid en risk till att det också inte går över huvud taget. Om AFC Eskilstuna United trillar ur med dunder och brak? Om Alexander Ryssholm tröttnar? Om publiken sviker? Vad tycker då de som följt Eskilstuna United?
 
Alla kommer inte att vara nöjda över att AFC United flyttar in på Tunavallen. Kanske kommer supportrar överge sitt Eskilstuna City och istället rikta blickarna mot rivalerna IFK Eskilstuna eller Eskilstuna Södra. Kanske kommer det upp en ny klubb likt AFC Wimbledon på de brittiska öarna.
 
Eller så är det här framtiden. Att fler och fler lag undersöker möjligheten att överge sina byar, orter eller städer för att öka det såväl sportsliga som ekonomiska – en modernisering av fotbollen.
 
För det gäller att någon är först så kommer andra att följa efter. Oavsett om det handlar om Bosman-fall, total-fotboll eller att byta ort.
 
/Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln