Helsingborgs bygge är tankelöst

Av fredagskrönikör - marcus lindén

Det finns två sidor av en motgång. I detta fall den ena betydligt mer komplext än den andra. Det betyder dock inte att det går att gömma sig bakom den ena. Helsingborgs misslyckande saknar på sitt vis motstycke i modern tid.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Med det sagt har jag inte glömt varken AIK eller Hammarbys degraderingar under 2000-talet. AIK var på sitt vis ett ännu större misslyckande med högre förväntningar, högre löner och hade om möjligt ett ännu större kaos runtomkring klubben. Men det finns något i Helsingborgs år som gör detta oförklarligt.

Jag vill egentligen bortse från den ekonomiska helheten och bara blicka mot de konkreta resurserna Henrik Larsson och övriga fått att arbeta med. Ja, med mer pengar blir det mer attraktiva spelare. Men Helsingborg lockade ändå till sig en handfull allsvenska spelare från andra lag. Spelare som knappast stått utan kontrakt annars. Henke fick trots allt göra förra årets ganska gråa upplaga mer till hans egen. Problemet är bara att bygget inte går ihop.

En centrallinje som aldrig verkar hört talats om vad en ryggrad är finns för tillfället. Mittfältet rullar boll skapligt, men har svårt att styra matcher. Ingen ledare, ingen sticker ut. Det var försommar senast en anfallare nätade och dessutom en försvarslinje som monterats ner. Missar som är omöjliga att bortse ifrån. Spetslöst - men främst ryggradslöst. I detta fall köper jag inte bortförklaringar om materialbrist. Helsingborg har skapat detta bygge. Hellre ha en tanke som inte håller än en otydlig tanke.

Var denna säsong slutar återstår att se. Men det återkommande problemet hos svenska klubbar och generellt i världen är identitetsbristen. Vilken typ av spelare Helsingborg sökt efter är svårt att veta. Vilken typ av fotboll Henrik Larsson försökt bygga upp är ännu svårare att veta. Tydligheten och arbetet med utvecklingen av Helsingborg måste bli bättre. Där har vi grundproblemet.

Slutligen hoppas jag personligen Helsingborg klarar det. För historiens skull. Klubben har en stor historia och har saker att bidra med. Jag har dock svårt att se ljuset i dagens Helsingborg.

//Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln