Sverige kan tilldelas en direktplats till VM i Ryssland.... 

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

....En kortare text om att tänka till

Under större delen av mitt vuxna liv har jag velat skriva, men när intresset och möjligheten först dök upp framför mina ögon visste jag inte vilken riktning jag skulle välja. Precis som när man står i ett vägskäl inför att välja arbete fick jag väga för- och nackdelar, intresset och kunskaper mot varandra. Jag älskar sport men framförallt älskar jag fotboll. Så har det varit sedan Sverige överraskade fotbollsvärlden och grävde brons i USA. Just därför är det mot fotbollen jag riktat min blick och hos fotbollen försökt hitta intressanta infallsvinklar och förklaringar. Under de senaste åren har jag dock fått sålla bort oändliga mängder artiklar och texter eftersom de faktiskt inte innehåller något innehåll överhuvudtaget. De texter jag framförallt tänker på är dem du på daglig basis hittar på kvällstidningarnas förstasidor och de korta rubrikerna från olika fotbollshemsidor. Det är artiklarna som säljs in till dig via lockande rubriker och sen visar sig innehålla noll och ingenting av värde.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Det är hårdsaltade rykten och rena påhitt.
 
Man märker av det främst i övergångstider när fotbollsspelare ryktas mellan olika klubbar då Twitter, Facebook och övriga sociala medier bubblar över av, många gånger, rena lögner. Att en privatperson hör ett rykte och lägger ut det på Twitter kan jag köpa, men när en kvällstidning eller fotbollshemsida gör en stor nyhet om det och publicerar det som att det skulle ligga någon sanning i det, då blir jag irriterad. Jag förstår givetvis att klicken är det som drar in pengar men att tjäna pengar på att lura sina läsare är inget att vara stolt över. Jag tror inte jag är ensam om mina åsikter och det känns som att en förändring är nödvändig för att få folk att fortsätta läsa stora delar av mediavärldens material.
 
Hade jag fått önska fritt hade jag velat se en hemsida med enbart seriösa nyheter. Personliga åsikter, krönikor och djupgående artiklar är framtiden. Snabba klick är förhoppningsvis dåtiden. Ge mig en hemsida som gör fina videoreportage, jobbar med studioprat och går in i detalj på saker som jag själv inte tänker på. Jag hade kunnat höra Martin Åslund snacka taktik fyra timmar i sträck eller Robert Laul prata om 51%-regeln och spelskandaler en hel dag. Johanna Frändén och Simon Bank hade fått prata fransk fotboll och allt som hör till. Jag hade personligen fixat en stubbe som Anders Bengtsson kunde sitta på när han pratade om Liverpool och Erik Niva hade fått sitta bredvid och prata obskyra matchställ med tillhörande historia samtidigt som Leonard Jägerskiöld Nilsson pratar om klubbemblem och deras betydelse.
 
Någon borde vända ögonen mot podcastvärlden och ta lärdom av ”Eurotalk”, ”Offsides podcast”, ”Tutto Balutto” och så vidare. Där tycker jag framtidens fotbollsmedia finns. Djupgående diskussioner som en förlängning av TV-studions efter matchen-snack ger en helhet som gör att, åtminstone jag, hittar vinklar som jag inte tidigare tänkt på. Hade det funnits en hemsida, en radio- eller tv-kanal som satsat på djupet tror jag det hade blivit en succé bland den svenska fotbollspubliken.
 
Det viktigaste av allt borde vara att vi tänker till en extra gång när vi läser länkar eller rubriker. Finns det någonting intressant i det här? Hur stor sannolikhet är det? Vem lägger ut texten? Jag är av den positiva tankeinställningen att ju mindre skit vi läser, ju mer välarbetat arbete får vi ta del av.
 
Ha en fantastisk onsdag och dröm er bort till en värld där fotbollen är fantastisk,
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln