Gåtan: Hur ska Helsingborg komma ur krisen?

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Med största sannolikhet kommer Helsingborgs säsong vara något längre än de övrigas. Efter en horribel sommar får de rikta in sig på andra chansen genom kval, som i dagsläget ser ut att bli mot Halmstad. Oavsett hur utfallet blir så måste någon eller några ställas till svars. Frågan är vilka?
 

Under femton års tid har skåneklubben kämpat med en trasig ekonomi och alla möjliga försök till räddning har i det långa loppet misslyckats. Nu kan laget för första gången sedan 1993 tvingas lämna den absoluta toppen av svensk fotboll.
 
Henrik Larsson tog över som huvudtränare 2014 och har sedan dess fått kämpa för varje poäng. I klubben som han alltid varit älskad i har fansen nu tröttnat och krävt hans avgång. Klubben medger dock att de har fullt förtroende för Larsson, men parterna lär knappast jobba under samma tak nästa säsong. Men är Henrik rätt man att ställas till svars för Helsingborgs dåliga dagar?
 
När året 2016 ska summeras ser beräkningarna ganska dystra ut för HIF. Det egna kapitalet ser ut att landa på 100 000 kronor, något som skulle hota klubbens elitlicens.
 
En positiv sak, som mynnar ut i en mindre positiv, är att klubben fått tillgång till de 7,9 miljoner kronor som staden var skyldiga för köpet av inomhushallen Olympia. Anledningen till att staden höll på pengarna var för att säkra hyresintäkter, då klubben tidigare slarvat med betalningarna.
 
Den senaste raden i konstgjorda andningar är klubbens nya satsning på Olympia Invest. Ett projekt som ska frigöra kapital åt klubben. Men kommer så verkligen bli fallet?
 
Projektet går till som följande:
HIF har startat ett bolag som de kallar för Olympia Invest. Detta bolag kommer säljas i 80 olika andelar, där varje andel kostar 250 000 kronor. Detta ska leda till att klubben får in 20 miljoner kronor som sedermera ska hjälpa dem att nå positiva ekonomiska framgångar. Tanken är att minst 10 miljoner ska komma innan årsskiftet.
 
Då kommer nästa steg i processen. 2024 ska pengarna betalas tillbaka och dessutom ska ägarna få en ärlig avkastning på tre procent. Helsingborg har alltså försatt sig i nya skulder och som att det var nog här. Resurs Bank, som är klubbens största sponsor har cirka fem miljoner kronor innestående i klubben som de valt att inte plocka ut.
 
Helsingborg går alltså i en liknande fälla som de gjort tidigare. Skillnaden nu är att riskkapitalisterna inte längre kan placera sina pengar i spelare, då det förbjöds 2015.
 
Henrik Larsson får ta den tunga smällen utifrån, medan de som ansvarar för ekonomin mest grubblar över hur pengarna kan ta slut, gång efter gång.
 
Nu väntar att se om Helsingborg klarar av ett eventuellt kval mot Halmstad. Kanske är det dags att börja om i Superettan. Men frågan är om ekonomin blir något bättre där. Klubben är i ett utsatt läge och det ser i ärlighetens namn inte speciellt ljust ut i någon av vägarna ut.  

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln