Göteborg behöver bygga nytt

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Säsongen börjar lida mot sitt slut och de allsvenska klubbarna kan börja summera och reflektera över årets prestationer. För IFK Göteborg återstår visserligen en rivalmatch mot AIK på måndag, men bortsett det väntar ett par händelselösa veckor. Någonting som riskerar att bli vardag för klubben även i framtiden.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Så länge inte Göteborg kollapsar nu under slutomgångarna så kommer klubben att sluta fyra. Det är en placering som inte behöver bedömas som allt för dålig. Poängmässigt är det ingen katastrof och det är inte oväntat. Truppen är enligt mig klart sämre än AIK:s och Malmös. Med andra ord: man har hamnat i en rimlig verklighet. Det finns dock ett större perspektiv. Någonting ganska mycket större och klart mer oroande.

Något höjt publikstöd finns inte. Någon draghjälp att höja Göteborg som fotbollsstad får de inte från Örgryte och GAIS som harvar vidare i Superettan. Och någon framgång att minnas tillbaka på existerar inte heller. Cuptitlarna från 2015 och 2013 är som bortglömda när man tänker på att endast ett SM-guld är vunnet på 2000-talet.

Allt detta genomsyras givetvis av den misskötsel som förekommit under många år. Ekonomin är körd ordentligt i botten och gör sig påmind även när klubben spenderar - just på grund av att de uppenbarligen inte förstått problematiken kring siffrorna. Det är ofrånkomligt att dra slutsatsen att IFK Göteborg inte mår speciellt bra som klubb för tillfället.

Det skulle kunna ägnas många texter åt att endast fokusera på hur Göteborg hamnade i denna ekonomiska situation. Det ska jag dock inte göra. Istället vill jag ägna en tanke åt att saker måste ändras på planen och dragkraften till klubben måste bli starkare. Jag tror Göteborg är ute på hal is om man fortsätter på den inslagna vägen. En spelare ut, liknande spelare in. Lennartsson är skicklig på sin sak och har gjort ett godkänt jobb i Göteborg. Men han står inte för någonting eget. Det är inte speciellt vackert, nytänkande eller har en speciellt mycket högre kapacitet. Han behöver ett bra material och där är inte klubben just nu. Snarare kommer laget bli sämre och de egna talangerna är lätträknade. Risken är att det bara blir en deppig nedmontering.

Ändra bana. Gör någonting eget och bygg någonting långsiktigt. Trots topplaceringar har det inte räckt hela vägen och det är ett måste att förändra nu. Föryngra och modernisera. Förhoppningsvis har IFK Göteborg lärt av sina misstag.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln