Malmö FF – En dominant historia

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

I somras gjorde Malmö FF något som kunde kostat dem SM-guldet. De sålde Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv för 35 miljoner kronor. En spelare som på 20 matcher gjort 14 mål och ligger fortfarande etta i skytteligan.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Markus Rosenberg gillade knappast klubbens agerande. Han gick ut och kritiserade klubben i media och ställde sig frågan ”hur tänkte klubbledningen?”
 
Sedan dess har Malmö vunnit fem av sex matcher, varav en av segrarna kom mot den regerande svenska mästaren. Malmö FF går nu mot en ny titel och skapar sig ett starkare fotfäste i den absoluta toppen av den svenska fotbollen.
 
När Malmö vann SM-guld 2014 var det många spelare som var satt på utgående kontrakt och kunde lämna efter säsongen. Så gjorde de också.
 
Ricardinho lämnade för FK Gabala på free transfer, lika så gjorde Pontus Jansson(mitt i sommaren), Markus Halsti och Simon Thern. Matias Conchas kontrakt gick ut och han valde att sluta. Malmö sålde även tongivande spelare som Emil Forsberg, Isac Kiese Thelin och Magnus Eriksson.
 
21 spelare hade lämnat Malmö 2015 eller lämnade under säsongen. Ett facit som gör det snudd på omöjligt att hänga med i toppen. Efter två raka SM-guld tvingades skånelaget lämna över stafettpinnen till Norrköping.
 
Malmö gjorde det dock bra. De lyckades undvika att göra som Djurgården i början på 2000-talet, när klubben vann tre av fyra SM-guld med Kim Källström, Andreas Isaksson och gänget. Bara några år efter det var klubben ett mål ifrån Superettan och sedan den tiden jobbar klubben för att få ordning på ekonomin.
 
Nä, det är något speciellt med Malmö FF denna gång. Att man tvingas sälja spelare är inget konstigt, att det nu bara är Enock Kofi Adu, Erdal Rakip, Tinnerholm och Rosenberg kvar från 2014 går inte att säga så mycket om.
 
Men med en sportchef som Daniel Andersson har misstagen från 2014 nu blivit utropstecknen. Malmö går en guldkantad höst till mötes och efter säsongen är det bara Erik Anderssons kontrakt som löper ut. De resterande 23 spelarna har kontrakt till minst siste december 2017.
 
MFF kommer vara tvungna att sälja några spelare, så är reglerna. Ett vinnande lag i den ekonomiskt lilla ligan Allsvenskan har ingen makt. Men skåningarna slipper släppa en halv startelva på free transfer. Klubben kan tänka långsiktigt och med en halv miljard i omsättning 2015 visar Malmö FF att det är en klubb som inte lägger pengarna på hög, eller satsar på dyra importer.
 
Dominansen kommer vara i många år. Mycket tack vare ovanstående. Mycket tack vare en organisation jag inte ens nämnt; ungdomssidan.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln