Begrav diskussionen för all framtid

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Igår var det dags igen. Ett nytt förslag om en europeiska superliga dök upp. Denna gång med Malmö och andra nord- och centraleuropeiska lag inkluderade. Något sådant har aldrig tidigare blivit verklighet. Med all sannolikhet inte denna gång heller. Men detta tänk måste få ett slut.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Pengarna har redan tagit makten över Europas toppligor, det kan knappast ha undgått någon. Den moderna fotbollen även kallad. Sorgset på många sätt, både ur ett perspektiv för en som supportrar ett utländskt lag och även för alla neutrala åskådare. Samtidigt; det som inte är nära oss skadar oss inte så mycket. Förslag och hot kommer och går men Allsvenskan består.

Nu är det någon som rycker i vår liga igen. Det är bekräftat att det ligger i medlemmarnas händer - vilket också betyder att det aldrig kommer att ske. Jag kan aldrig i min vildaste fantasi se Malmö FF:s supportrar strunta i allt vad tradition och kultur handlar om för att ta ett av 50 steg närmare Real Madrid ekonomiskt. Men trots att detta aldrig kommer att ske så är det viktigt att lyfta frågan och diskussionen för att någon gång göra slut på den.

Malmö älskade givetvis att kvalificera sig för Champions League. Få möta världseliten och att få vara med i de största sammanhangen är kul. Nästan lika rolig som den ekonomiska ersättningen. Och vad kan pengarna gå till? Jo, att göra allt för att vinna Allsvenskan igen. Majoriteten skulle aldrig ranka CL-framgångarna högre än ett SM-guld. Champions League är en framgång. Guld skriver historia. Samma gäller i AIK:s fall. Förmodligen besegrar AIK inte ett bättre lag än CSKA Moskva under de tio närmsta åren. Den framgången var ändå inte i närheten av ett guld.

Derbyn inför 40 000 och matcher som Hammarby - Örebro drar över 20 000. Ställ det mot vårt nuvarande landslag med rekordlågt intresse. Någonstans bakom bortförklaringar och snedsteg står allt tydligt. Svensk klubblagsfotboll är vad det handlar om. Med anledning av det vi har nu. Jag tror en del av alla som var på Bulgarien-matchen började tycka om Allsvenskan lite mer efter den tillställningen.

Oro bör väckas den dagen någon rubbar vår medlemsstyrda regel. Oro bör väckas då vår kultur hotas. Men så länge Allsvenskan består i detta skick finns det ingen anledning att göra om den. För vad är en vinst mot exempelvis Celtic värd kontra det vackraste vi har i svensk fotboll. Länge leve Allsvenskan.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln