Är det svenska landslaget för alla?

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

En lyckad landslagssamling är till ända. Sex poäng mot Luxemburg och Bulgarien, två hållna nollor och åtminstone en anfallare som lyckades hitta nätmaskorna. Sju poäng efter tre matcher och delad gruppledning med nästa, och troligen den tuffaste, motståndare – Frankrike.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Bortamötet med Luxemburg bjöd på fint spel, tre poäng och ett koppel av missade målchanser. Jannes lag tog med sig det fina spelet till Solna och Friends och lyckades utnyttja chanserna man skapade. 3-0 inför en halvfull Nationalarena. Visst var det väntat med lite folk, men att det bara kommer 21.777 åskådare är anmärkningsvärt dåligt.
 
Nu vet jag inte hur det fungerar med kontrakt och liknande men under min uppväxt och fram till Friends Arena invigdes spelade det svenska landslaget sina kvalmatcher på olika orter runt om i landet. Nu när Zlatan Ibrahimovic, som själv skulle fylla ut Friends, tackat för sig tror jag det skulle vara bra för förbundet att diskutera om möjligheten att återigen spela kvalmatcher inte bara i Stockholm, utan också i Göteborg och Malmö.
 
Efter måndagens match pratar spelarna om att UEFA måste agera och lägga avsparkstiden tidigare för att fler ska vilja gå. Jag tror inte det är det stora problemet. För er som inte redan vet det så kostade en vuxenbiljett på långsidan 700 kronor. Det är ett pris som inte på något sätt motsvarar efterfrågan. Där har ni problemet. Om jag, som bor i Malmö, ska se landslaget på plats måste jag ju, förutom biljetten, också betala för resa tur och retur till Stockholm.
 
Det svenska fotbollsförbundet måste agera och försöka skapa ett intresse för A-landslaget efter Zlatan. Jag tror att det enklaste och bästa sättet, om det är möjligt, är att lägga kvalmatcher på andra platser än Solna. Swedbank Stadion i Malmö tar 24.000 åskådare och Gamla Ullevi i Göteborg tar drygt 18.000. Visserligen försvinner en del platser när man måste montera temporära stolar på ståplatserna men högre intresse än så är det inte för landslaget just nu. Dessutom skulle både publik och spelare få njuta av betydligt bättre stämning än den vi fick se på Friends mot Bulgarien. Jag menar inte att man ska sluta spela kvalmatcher på Friends. Returmötet mot Frankrike och den sista hemmamatchen mot Luxemburg, när vi förhoppningsvis spelar för en direktplats, ska givetvis spelas där men mötet med Vitryssland den 25 mars skulle lika gärna kunna spelas i Malmö eller Göteborg. Det skulle ge fler svenskar möjligheten att följa landslaget på nära håll och inte via en obskyr betalkanal med kanonstudio, superexperter men en fullkomligt värdelös streamingtjänst.
 
Och SvFF, om ni nu måste spela på Friends Arena för att finansiera skrytbygget så se till att sänka biljettpriserna till åtminstone halva priset. Svenska landslaget är för hela svenska folket och inte bara rika huvudstadsbor.
 
Slut på gnället.
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln