Djurgården ska inte ha en frälsare

Av Fredagskrönikör - Marcus Lindén

Karnevalstämning på den norra läktaren. Besvikelse på den södra. En syn som blivit allt vanligare när AIK och Djurgården spelar Stockholmsderby. Hur Djurgården ska vända den horribla derbystatistiken är en svår fråga. Något som kan underlätta är att hitta en tränare som inte ska anses som en frälsare.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Den här texten ska inte handla om Djurgårdens derbystatistik. Den kanske däremot inte hade skrivits om laget besegrat AIK. Det vore märkligt att skuldbelägga Mark Dempsey mer än någon annan för förlusten, men någonting berättade resultatet. I alla fall att historien upprepade sig även med Dempsey vid rodret.

Sju omgångar återstår av Allsvenskan. När serien är färdigspelad står Djurgården utan tränare. Dempseys kontrakt går ut, sedan blir det förlängning av avtalet eller ny tränare. Skulle det inte bli engelsmannen kommer man med all sannolikhet blicka tillbaka om ett par år och säga att han klarade uppdraget. Uppgiften som var att rädda Djurgården kvar i Allsvenskan. Det är dock svårare att veta om Dempsey bör vara klubbens långsiktiga lösning.

Pelle Olsson var ett långsiktigt namn på pappret. Det slutade efter 2,5 år. På pappret efter dåliga resultat. I verkligheten handlade det lika mycket om att Pelle Olsson inte hade den personlighet Djurgården ville förlika sig med. Innan dess var Högmo frälsaren. Innan dess skulle Magnus Pehrsson ha varit det, vilket inte slutade väl för någon part.

Som sagt: jag vet inte om Dempsey är rätt man för Djurgården. Det som får mig att tvivla är bland annat att det alltid skrivs och pratas om allt det extroverta kring honom. Det är absolut en del av hans personlighet och ledarstil, men benämns alltid i samma mening som hur man vinner fotbollsmatcher. Hur Dempsey ska väcka igång ett lag, snarare än att faktiskt utveckla ett lag.

Blir det inte Dempsey kommer Per Mathias Högmo givetvis att nämnas som en tänkbar kandidat. Givetvis var norrmannen en succé förra gången och kan vara värd att diskutera. Dessvärre pratas det även där för mycket om hur han skapade harmoni i ett Djurgården i kris, och för lite om hur hans kunskaper ska förändra klubben på längre sikt.

Jag tror Djurgårdens derbysegrar kommer att komma i takt med att föreningen finner dessa saker. Det är inte hela sanningen, men del av den. Allt grundar sig i slutändan i långsiktighet och identitet. En spännande framtid väntar.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln