Europa League är en möjlighet

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

I veckan inleddes årets upplaga av Champions League. Det betydde också att Europa League drog igang igår. I vanlig ordning ska 12 grupper spelas och utöver det tillkommer grupptreor från Champions League lagom till slutspelet. Med andra ord: många matcher, många lag och lång väg till final.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Jag är medveten om att det kan uppfattas som ett problem från vissa håll att det finns för många sätt att kvalificera sig på. Förlust i CL-kvalet, cupvinst, fair play-utnämningar och ligaplacering. Att det blir rörigt och att intresset inför turneringen uteblir, till skillnad från Champions League, är rimligt. Däremot är det allt annat än en överflödig turnering.

Det här kan tolkas som ett försvarstal för turneringen och för svensk fotboll trots att inga svenska lag kvalificerade sig i år, men låt gå. Att lägre rankade lag får en chans att ge sig ut på internationella arenor är en otrolig möjlighet. Denna del bör inte underskattas. Alla turneringar byggs på intresse och om Europa League ger möjlighet till klubbar som inte är i toppskiktet av rikedom att ändå få resa runt på turné så är det bra för mig. Lag från exempelvis norden har en exceptionell chans att få uppleva minnesvärda matcher.

Även om AIK, IFK Göteborg eller IFK Norrköping lyckats kvalificera sig för turneringen så hade det blivit tufft att gå långt. Det finns det andra lag som har bättre förutsättningar för, inte minst de engelska lagen. Därför blir jag både chockad och frågande varför ett lag som West Ham inte tar turneringen på allvar och alltså misslyckades i kvalet.

Vad är en sjundeplats värd om ett par år? Visst, du vann många matcher och fick fira många mål. Men få minns den där måndagen på The Hawthorns då och betydligt fler hade hellre blickat tillbaka till en bortamatch mot Marseille eller Schalke. Mot lag du inte möter två-tre gånger per säsong. Och inte minst möjligheten att faktiskt vinna någonting.

Jag tror inte att West Ham kommer vinna någonting under de närmsta tio åren. Deras chans är en inhemsk cup men även där prenumererar de rikaste klubbarna på finalplatserna. Om roliga bortamatcher är någonting att minnas för upplevelsens skull är det dock ingenting emot att minnas hur en titel bärgades. Att Manchester United inte drivs av en potentiell EL-titel om åtta månader kan tyckas rimligt, men fler lag borde helt enkelt börja drömma.

Det finns givetvis utmärkta exempel på lag som tagit vara på chansen. Sevillas fjolårstitel tog dem med det nya systemet till Champions League och går lycka att mätas så ligger Sevilla högt på den skalan. Jag hoppas många klubbar tittade på dem och tog lärdom. Låt årets turnering avgöras.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln