Coachens betydelse för framgång

Av Helgkrönikör - Ulrika Schreber


När du läser detta har Premier League säsongens första derby säkert redan spelats i Manchester. Inför derbyt läser jag om hur matchen skall bli Zlatans möjlighet att sätta Pep på plats. Konflikten dem emellan sägs fortfarande pågå och det spekuleras vilt om vem som har över- eller underläge inför matchen. Oavsett, skall det bli spännande at följa detta drama, Zlatan har ju onekligen fått en bra start i United.
 

Etiketter: helgkrönikören

Under min karriär som fotbollsspelare har jag ofta reflekterat på vad det är som gör att vissa spelare lyckas i sin karriär. En av faktorerna är enligt mig betydelsen av förtroendet från tränaren. Eftersom jag spelade en längre tid i samma lag så kom tränarna att bytas ut och med det hände det alltid spännande saker i laget. Spelare som tidigare varit stjärnor kunde helt plötsligt inte prestera med den nya tränaren och samtidigt kunde spelaren som tidigare nött på avbytarbänken, blomma ut och prestera på helt nya nivåer.   

Som spelare har vi alla haft både bra och dåliga tränare, tränare som tror på dig och låter dig misslyckas och det motsatta, tränare som inte ser din potential och kan ge dig rätt förutsättningar. I det senare fallet är det är viktigt att ta beslut och ansvar för sig själv och gå vidare. Precis det som Zlatan gjorde i Barcelona. Utan Peps förtroende fick han inte spela och kunde inte fortsätta att utvecklas. Jag minns själv när jag efter en längre tid haft svårt att ta platsen som 1:a målvakt fick en ny tränare. Inledningsvis värvades Finlands 1:a målvakt och jag kände att det återigen skulle bli tufft att ta platsen. Tränaren fick mig att känna att vi var två väldigt bra målvakter och att jag hade lika stor möjlighet att ta platsen trots avsaknad av landslagsspel. Resultatet blev att jag klev in och blev mer beslutsam och var den som tog tröjan inför SM slutspelet.  

Idag jobbar jag som coach inom karriär- och kompetensutveckling, ett jobb som handlar mycket om att vara med och skapa förutsättningar för människor och individer att utvecklas och använda sin potential i arbetslivet. Liknelserna från fotbollen är slående, chefens förtroende är en viktig förutsättning för att lyckas i sin yrkesroll, på samma sätt som spelaren är beroende av tränarens. Givetvis finns det skillnader beroende på vilken frihetsgrad och ansvar man en har i arbetet, men generellt sätt är det tränare och coacher som har makten. Har man inte förtroende för eller från ledningen är det är viktigt att ta ansvar för sig själv och ställa sig frågan om det är bra för mig att vara kvar eller ska jag byta lag (och chef)? Jag har sett konsekvenser av när man stannar för länge på en arbetsplats utan förtroende med följden av att man  inte mår bra och börja ifrågasätta sig själv och sin kompetens.

Nya chefer kan precis som nya tränare innebära förändringar som gör att du inte längre är aktuell för spel. Ett färskt exempel på det är Patrik Ekwall som uppger till Aftonbladet att han efter 24 år inte får förnyat kontrakt. Nya sport chefen för TV4 hade meddelat att de nu har ”en ny approach” och därför valt att inte förlänga med Ekwall. Blir spännande att följa var Ekwall tar vägen i sin karriärutveckling.

Sannolikheten att Zlatan har lyckats i matchen mot Peps City är stor. Framförallt har Zlatan gett sig själv de förutsättningar han kan påverka. Hade han varit kvar i Barcelona med Pep som tränare hade han sannolikt inte varit en så framgångsrik spelare som han är idag.

/Ulrika Schreber

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln